Erkenning voor locatie importinspecties aanvragen of veranderen

Voordat u importinspecties mag laten doen op een locatie, moet de NVWA deze locatie erkend hebben als inspectielocatie. Om die erkenning te krijgen, moet de locatie aan bepaalde eisen voldoen. Die eisen kunnen verschillen per soort plant of plantaardig product.

Eisen aan inspectielocatie

De eisen waar een inspectielocatie aan moet voldoen, staan in een apart document.

Douanevergunning en overgangsregeling

Vraagt u voor het eerst een erkenning voor een inspectielocatie aan? Dan heeft u op dit moment geen vergunning van de douane nodig. Dat is bepaald in een overgangsregeling van de douane. 

Wel moet de locatie bekend zijn bij de douane als een plaats waar nog niet ingeklaarde goederen tijdelijk mogen worden opgeslagen. Dit kunt u aantonen met een PDF-export van de Douane-vergunning van uw douane-agent of expediteur. Hierop moet het adres van deze locatie staan vermeld als een van hun locaties.

U kunt er ook voor kiezen om een douanevergunning aan te vragen. Dat mag 1 van de 3 soorten vergunningen hieronder zijn. Klik op de link om meteen door te gaan naar het aanvraagformulier voor die vergunning.

Aanvraagformulier erkenning inspectielocatie

Weet u al aan welke eisen u moet voldoen om een erkenning te krijgen voor een inspectielocatie? Of wilt u veranderingen doorgeven van een erkenning die u al heeft? Vul dan het aanvraagformulier in en mail het naar planningfytogwb@nvwa.nl.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure?

Voldoet uw locatie aan alle eisen? Dan duurt de aanvraagprocedure ongeveer 1 week.

Aanvraagprocedure erkenning inspectielocatie

De aanvraagprocedure voor de erkenning van een inspectielocatie gaat zo:

  1. Vul het aanvraagformulier in en mail het naar planningfytogwb@nvwa.nl.
  2. We beoordelen het aanvraagformulier en eventueel de douane-toestemming of -vergunning.
  3. Een van onze inspecteurs bezoekt uw bedrijf om te bekijken of de locatie voldoet aan de eisen. Is er iets nog niet goed genoeg? Dan maakt de inspecteur afspraken met u over wat u nog moet verbeteren. Er komt dan ook nog een keer een inspecteur langs om te kijken of u alles heeft verbeterd wat nodig was. Is de locatie al erkend voor een ander bedrijf, en dus al geïnspecteerd? Dan is het niet altijd nodig dat de inspecteur nog een keer langskomt.
  4. Is alles in orde? Dan krijgt u een brief waarin staat dat de locatie voor u erkend is als inspectielocatie.

Erkenning verlengen

U krijgt een erkenning altijd voor 2 jaar. Wij nemen contact met u op over of u de erkenning wilt laten verlengen. Zo ja, dan maken we een afspraak met u voor een controlebezoek. We controleren dan of uw inspectielocatie nog voldoet aan de eisen. Als dat zo is, verlengen we uw erkenning. U hoeft geen nieuwe douanevergunning of douanetoestemming aan te vragen voor een verlenging.

Hebben we nog geen contact met u opgenomen voor de einddatum van uw erkenning? Dan wordt die automatisch verlengd totdat we uw locatie hebben kunnen controleren.

Erkenning tijdelijk ingetrokken na meerdere overtredingen

We kunnen uw erkenning tijdelijk intrekken als onze inspecteurs meerdere keren zien dat uw inspectielocatie niet aan de eisen voldoet. Wel krijgt u eerst een waarschuwing en moet u de fouten verbeteren als dat kan.

Is uw erkenning voor een inspectielocatie tijdelijk ingetrokken? Dan mag u daar tijdens die periode geen fytosanitaire importinspecties laten doen.