Hoe kunt u problemen helpen voorkomen?

U kunt een aantal dingen doen om problemen met invasieve exoten in de natuur te helpen voorkómen.

  • Laat nooit (uitheemse) dieren los in de natuur en zorg voor goede huisvesting, zodat uw dieren niet kunnen ontsnappen.
  • Plant geen invasieve exoten in de tuin of vijver. Lees meer over welke soorten beter niet aangeplant kunnen worden op de pagina Invasieve planten.

  • Gooi nooit aquariumplanten of vijverplanten in sloten, beken, rivieren of meren. Gooi ook tuinafval niet in de natuur. Doe deze planten in de groenbak. Behalve de Aziatische duizendknopen, deze moet u in de restafvalbak doen.
  • Gebruikt u vogelvoer voor wilde vogels, dan heeft u mogelijk de hooikoortsplant Ambrosia op uw terrein. Lees meer over deze plant en het bestrijden ervan op pagina Ambrosia.
  • Zelf exoten gezien in de natuur? Meld uw waarneming op een van de onderstaande websites.

Meer tips voor particulieren, bedrijven en overheden vindt u op de pagina's: Melden en bestrijden invasieve landplanten en Herkennen en bestrijden invasieve waterplanten.

Waarnemingen invasieve exoten

Waarnemingen van exoten zijn belangrijk. Veel exoten zijn onschadelijk. Sommige exoten veroorzaken echter wel grote schade. Waarnemingen kunnen helpen deze schadelijke exoten snel op te sporen. Het is dan misschien nog mogelijk om schade te voorkómen of te beperken.

Waarneming melden

U kunt waarnemingen melden op de websites waarneming.nl en telmee.nl.

Bent u sportvisser? Dan kunt u uw exotische vangsten ook online registreren via de website hengelvangstregistratie

Voor de herkenning van een aantal soortgroepen is herkenningsmateriaal gemaakt. Kijk hiervoor op de pagina Invasieve exoten herkennen.