Veilig en hygiënisch levensmiddelen produceren en verhandelen

U moet veilig en hygiënisch werken met voedsel. Werk met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode op basis van het HACCP-systeem. Breng risico's in kaart die tijdens het produceren, opslaan of vervoeren van voedsel kunnen optreden. En zorg dat u die risico's beheerst, zodat uw producten veilig zijn.

Werk volgens het HACCP-systeem

U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van het HACCP-systeem. U kunt zelf een plan opstellen of een erkend voedselveiligheidsplan van uw branchevereniging gebruiken: een hygiënecode.

Lees meer over werken volgens het HACCP-systeem.

Voorkom overlast door ratten en muizen

Muizen en ratten mogen niet rondlopen op plekken waar u eet- en drinkwaren produceert, behandelt of bewaart. Bestrijd muizen, ratten en andere knaagdieren in uw levensmiddelenbedrijf volgens de Integrated Pest Management-methode.

Lees meer over muizen en andere plaagdieren bestrijden.

Contaminanten in levensmiddelen

Contaminanten zijn chemische stoffen die onbedoeld in levensmiddelen terechtkomen. Voorbeelden van contaminanten zijn zware metalen, PAK's, mycotoxines, PFAS, dioxines en PCB's. De NVWA controleert op contaminanten in levensmiddelen.

Lees meer over contaminanten in levensmiddelen.

Residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen

In levensmiddelen zoals groente en fruit kunnen nog bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Dat noemen we residu. Voor elk bestrijdingsmiddel is vastgesteld hoeveel residu in of op een levensmiddel aanwezig mag zijn. Dit is de maximum residulimiet (MRL). De NVWA controleert met steekproeven of levensmiddelen voldoen aan de wettelijke limiet.

Lees meer over residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen.

Voorkom voedselbesmetting

Voedingsmiddelen kunnen besmet zijn of raken met schadelijke micro-organismen, zoals listeria of salmonella. Bedrijven die levensmiddelen produceren moeten de juiste maatregelen nemen om risico's op voedselbesmetting te voorkomen en te beheersen.

Lees meer over voedselbesmetting voorkomen.