Oorlog in Oekraïne

De oorlog heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven die handel drijven met Rusland, Belarus (Wit-Rusland) en Oekraïne. Ook kan de gevaarlijke ziekte rabiës Nederland binnenkomen, via de huisdieren die ontheemden vanuit Oekraïne en Rusland naar Nederland meenemen.

Huisdieren uit Oekraïne en Rusland

Vanwege de situatie waren de regels voor het reizen van ontheemden met huisdieren tijdelijk versoepeld. Sinds 15 juni 2023 geldt deze versoepeling niet meer en moeten ook huisdieren uit Oekraïne en Rusland voldoen aan de regels voor het reizen met een hond, kat of fret vanuit landen buiten de Europese Unie (EU). Deze regels gelden voor alle landen van de EU. Lees hier wat dit voor u betekent als u met uw huisdier uit Oekraïne of Rusland naar Nederland komt. Of bekijk de informatie voor dierenartsen.

Import uit en export naar Oekraïne, Belarus en Rusland

Hoewel de import en export van dierlijke en plantaardige producten inmiddels grotendeels is stilgevallen, komen er toch nog steeds aanvragen binnen voor exportvergunningen, certificering en importinspecties. Lees hier hoe wij met deze aanvragen omgaan.