Oorlog in Oekraïne

De oorlog heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven die handel drijven met Rusland, Belarus (Wit-Rusland) en Oekraïne. Ook kan er een tekort aan producten, zoals diervoeder en zonnebloemolie ontstaan. Verder kan de gevaarlijke ziekte rabiës Nederland binnenkomen, via de huisdieren die ontheemden vanuit Oekraïene en Rusland naar Nederland meenemen.

Huisdieren uit Oekraïne en Rusland

Vanwege de situatie zijn de regels voor het reizen van ontheemden met huisdieren tijdelijk versoepeld. Deze versoepeling geldt alleen voor huisdieren die samen met hun oorspronkelijke eigenaar zijn gevlucht en vanuit Oekraïne en Rusland naar Europa reizen. Voor andere individuen en organisaties die een hond of kat meenemen vanuit Oekraïne en Rusland gelden de reguliere quarantaineregels.

Omdat in Oekraïne en Rusland hondsdolheid (rabiës) voorkomt, is het van groot belang dat de dieren zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. En ook dat de dieren in thuisquarantaine worden gehouden. Zo proberen wij te voorkomen dat ontheemden vanuit Oekraïne en Rusland met hun huisdieren onbedoeld rabiës meenemen naar Nederland. Lees hier meer informatie over het reizen met huisdieren, informatie voor dierenartsen, informatie voor medewerkers vluchtelingenzorg en informatie voor stichtingen en particulieren die dieren opvangen.

Import uit en export naar Oekraïne, Belarus en Rusland

Hoewel de import en export van dierlijke en plantaardige producten inmiddels grotendeels is stilgevallen, komen er toch nog steeds aanvragen binnen voor exportvergunningen, certificering en importinspecties. Lees hier hoe wij met deze aanvragen omgaan.