Epitrix

De NVWA bestrijdt de schadelijke aardvlooi Epitrix alleen als besmetting is aangetoond. Aardappelverwerkende bedrijven geven we tips om vestiging van Epitrix in ons land te voorkomen.

Aardvlooien van het geslacht Epitrix behoren tot de orde van kevers (insecten). Aardappelplanten en -knollen kunnen schade oplopen van 4 soorten: Epitrix tuberis, Epitrix cucumeris, Epitrix subcrinita en Epitrix similaris. Er bestaan voor deze kevers (nog) geen Nederlandse namen.

De kevers zijn lastig te bestrijden en zijn in Nederland vooral een economisch risico voor de export van pootaardappelen. Een door Epitrix beschadigde aardappel heeft een minder fraai uiterlijk maar kan door consumenten zonder risico worden gegeten.

Om vestiging van Epitrix in ons land te voorkomen is het belangrijk dat aardappelverwerkende bedrijven, die aardappelen uit Portugal en Spanje ontvangen, zorgvuldig omgaan met de aanhangende grond. De NVWA geeft hiervoor een aantal tips.

Een EU-noodmaatregel moet helpen de introductie van Epitrix in ons land en andere lidstaten te voorkomen en de situatie in de EU te inventariseren.