Paprikasnuitkever

Alleen bij een vondst bestrijdt de NVWA de paprikasnuitkever en neemt maatregelen om verspreiding te voorkomen. We geven tips om vestiging in ons land van dit schadelijke organisme te voorkomen.

In juli 2012 is op een Nederlands paprikabedrijf de paprikasnuitkever (Anthonomus eugenii) vastgesteld. De paprikasnuitkever (in het Engels 'pepper weevil') is bekend uit (delen van) Midden- en Noord-Amerika en Frans-Polynesiƫ, maar komt, voor zover bekend, niet voor in Europa. De recente vondst betreft dus de eerste vondst in de Nederlandse teelt.

De snuitkeversoort is met name bekend door de schade die de soort veroorzaakt in buitenteelten van paprika en chilipepers in Midden-Amerika en de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Nederland beschouwt vanwege het risico voor de teelt van paprika en Spaanse peper de snuitkeversoort als quarantaine waardig. Dit houdt in dat de NVWA bij een vondst van het organisme maatregelen neemt om het organisme uit te roeien en verspreiding te voorkomen.

Voor bedrijven in het monitoringgebied: het document Opgaveformulier kan benut worden om de planning van teeltwisseling aan de NVWA te melden. Zie hiervoor het e-mailadres onderaan het document.