Waarom een ontheffing aanvragen voor risicodragende materialen?

Nederland is een belangrijke producent en handelaar in plantaardige producten. De landen die onze producten afnemen eisen garanties over de afwezigheid van schadelijke plantenziekten en plagen.

We moeten de Nederlandse en Europese flora en fauna beschermen tegen introductie van nieuwe schadelijke organismen. Tegelijkertijd moeten we agrarische innovatie en ontwikkeling van nieuwe, beter producerende, resistente en meer duurzaam te telen rassen faciliteren.

Nederland is een wereldspeler en kan dat alleen blijven als veredelingsbedrijven, onderzoeksinstellingen en laboratoria kunnen werken met risicodragende materialen. Daarom is het Nederlandse fytosanitaire beleid gericht op het tegengaan van introductie en verspreiding van risicodragende materialen.

De NVWA als ontheffingsverlener en handhaver

Beschermen van flora en fauna en tegelijkertijd faciliteren van onderzoek met risicodragend materiaal zijn tegenstrijdige belangen.

Daarom mag import, verkeer en onderzoek alleen onder strikte voorwaarden ingeperkt plaatsvinden. Zo moet worden  voorkomen dat risicodragende materialen tijdens of na afloop van onderzoeksactiviteiten ontsnappen naar de omgeving en zich ongehinderd verspreiden, vestigen en schade aanbrengen aan de Nederlandse flora, fauna, landbouw en tuinbouw.