Verbod op verkoop van rookwaren in supermarkt en horeca

Vanaf 1 juli 2024 is het verboden om sigaretten en andere tabaksproducten te verkopen in supermarkten en horecagelegenheden. Het verbod geldt ook voor aanverwante producten, zoals vapes.

Verkoopverbod supermarkt: welke winkels vallen onder het verbod?

Het verbod geldt voor alle verkooppunten die in overwegende mate gericht zijn op de verkoop van eet- en drinkwaren aan particulieren. Dit zijn bijvoorbeeld grote en kleine supermarkten, avondwinkels en buurtwinkeltjes. Het verbod geldt ook voor verkooppunten in een supermarkt, bijvoorbeeld een shop-in-shop.

Supermarkten mogen rookwaren ook niet online verkopen, vanwege het verbod op verkoop op afstand.

Uitzondering verkoopverbod supermarkt

Er mogen nog wel rookwaren verkocht worden in de volgende winkels die in overwegende mate gericht zijn op de verkoop van eet- en drinkwaren:

  • supermarkten in zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, verzorgingshuizen, psychiatrische ziekenhuizen, en revalidatiecentra
  • supermarkten in gevangenissen
  • groothandels: het verbod is gericht op winkels die aan particulieren verkopen
  • tankstations

Verkoopverbod horeca: voor welke horecagelegenheden geldt het verbod?

Het verbod geldt voor alle horecagelegenheden, met of zonder alcoholvergunning.

Er was al een verkoopverbod voor café's, restaurants en andere horecagelegenheden die een vergunningsplicht onder de Alcoholwet hebben. Vanaf 1 juli 2024 geldt het verbod ook voor bedrijven die geen vergunningsplicht hebben, zoals snackbars en casino's.

Horecagelegenheden mogen rookwaren ook niet online verkopen, vanwege het verbod op verkoop op afstand.

Uitzondering verkoopverbod horeca

Het verbod geldt niet voor coffeeshops en shisha lounges.

Voor welke rookwaren geldt het verbod?

Het verbod geldt voor tabaksproducten en aanverwante producten, zoals vapes (e-sigaretten) en e-liquids. Supermarkten mogen nog wel rookaccessoires verkopen, zoals aanstekers.

Veelgestelde vragen over het verkoopverbod in supermarkt en horeca

Ik heb een brief ontvangen over het verkoopverbod voor supermarkten en horeca, maar ik denk niet dat mijn onderneming eronder valt. Kan dat kloppen?

Dat zou kunnen. Medio april 2024 hebben wij ondernemers een informatiebrief over het verkoopverbod gestuurd. Mogelijk is deze brief ook terechtgekomen bij bedrijven die niet onder het verbod vallen. Bent u van mening dat het verbod niet voor u geldt? Controleer dit goed. Hierboven kunt u lezen welke winkels en horecabedrijven onder het verbod vallen. 

Het verbod geldt bijvoorbeeld niet voor tabaks- en vape-speciaalzaken, als ze ten minste geen onderdeel zijn van een supermarkt (en niet in overwegende mate gericht zijn op de verkoop van eet- en drinkwaren). Als het verbod inderdaad niet op uw onderneming van toepassing is, kunt u de brief als niet verzonden beschouwen.

Mogen supermarkt en horecagelegenheden aankondigen dat zij stoppen met de verkoop van tabaksproducten?

Ja, dit mag op de plek waar tabak wordt verkocht vanaf 2 à 3 weken voor 1 juli 2024 tot 2 à 3 weken erna. Let wel op het formaat en de vorm van de aankondiging. Reclame maken voor tabaksproducten is verboden. Het is dus niet mogelijk wervende teksten te plaatsen of afbeeldingen van tabaksproducten te gebruiken. De aankondiging moet klein, sober en neutraal zijn vormgegeven.

U mag niet verwijzen naar een andere winkel die wel rookwaren verkoopt. Dit is vanwege het reclameverbod niet toegestaan.

Waarom komt er een verkoopverbod voor supermarkten en horecazaken?

Door het verkoopverbod vermindert het aantal verkooppunten. Dit is een van de maatregelen die de overheid neemt om roken en dampen te ontmoedigen.

Wat gebeurt er bij een overtreding?

De NVWA houdt toezicht op de wettelijke regels voor roken en tabak. Wij controleren ook of supermarkten en horecagelegenheden zich aan de regels houden. Bij een overtreding kunnen we een waarschuwing of boete geven. Boetes kunnen bij herhaalde overtredingen oplopen tot 4.500 euro. Kijk voor meer informatie over de maatregelen op de pagina over ons interventiebeleid.

Meld overtredingen bij de NVWA

Ziet u dat een supermarkt of horecagelegenheid ondanks het verbod toch rookwaren verkoopt na 1 juli? Meld het dan bij ons. Dit kan ook anoniem.