Wet- en regelgeving

Als tatoeëerder of PMU-specialist moet u onder andere een vergunning hebben, hygiënisch werken en u aan de leeftijdsgrenzen houden. Wij zien hier samen met de GGD op toe.

Vergunning

U mag zonder vergunning geen tatoeage of permanente make-up zetten. Een vergunning vraagt u aan bij de GGD. U krijgt deze als uit een inspectie door de GGD blijkt dat u hygiënisch werkt. De verstrekte vergunning is gebonden aan de ruimte waarin u de activiteiten uitvoert. Als u werkzaamheden op meerdere locaties verricht, dan moet u voor elke locatie een aparte vergunning aanvragen. Om een vergunning aan te vragen vult u online het aanvraagformulier in.

Vergunninghouders vindt u in de openbare database op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Vrijstelling vergunningplicht voor evenementen

U mag niet zomaar op beurzen, conventies of evenementen tatoeëren. Bent u de organisator van het evenement? Dan kunt u een vrijstelling aanvragen via het formulier op de website van het RIVM.

Hygiënisch werken

Als tatoeëerder of PMU-specialist dient u veilig en hygiënisch te werken.  Dit doet u door de aangewezen veiligheidscode te volgen. Dit is voor tatoeëerders en PMU-specialisten vanaf 1 januari 2022 de Europese NEN-EN norm.

De volledige tekst van de Europese norm én de belangrijke toelichting kunt u (gratis) inzien op de website van het RIVM.

Leeftijdsgrenzen

U mag geen tatoeage aanbrengen bij kinderen onder de 12 jaar. Boven de 16 mogen kinderen zelf beslissen of ze een tatoeage laten zetten. Bij kinderen van 12-16 jaar mag u alleen met toestemming van de ouder of verzorger een tatoeage aanbrengen. De ouders van het kind moeten tijdens de behandeling aanwezig zijn in de tatoeagestudio. Bij kinderen van 12-16 jaar mag u geen tatoeage aanbrengen op het hoofd, de hals, de polsen of handen.

Het is uw eigen verantwoordelijkheid als ondernemer om deze leeftijdsgrenzen goed te bewaken. Bij het niet naleven ervan, kunnen wij u een boete opleggen of uw vergunning laten intrekken door de GGD.