Hoe werk ik hygiënisch bij het tatoeëren of piercen?

Door hygiënisch te werken voorkomt u dat uw klanten ontstekingen, infectieziekten of andere gezondheidsproblemen krijgen. En tatoeages en piercings genezen sneller. Volg de hygiënerichtlijnen voor tatoeëren, piercen en permanente make-up.

Hygiënerichtlijnen voor tatoeëren, piercen en permanente make-up

Er zijn 3 richtlijnen. Deze heten ook wel veiligheidscodes.

De Warenwet (artikel 24) en het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen verplichten u om veilig te werken. De gezondheid of veiligheid van mensen mag niet in gevaar komen. Aan deze eis kunt u voldoen door de richtlijnen te volgen.

See also video's with English subtitles (English website NVWA)

Meer informatie over hygiënisch werken?

Heeft u nog vragen over werken volgens de hygiënerichtlijnen? Neem dan contact op met de GGD in uw regio.

Waarom is er zoveel aandacht voor hygiënisch werken?

Tijdens het zetten van tatoeages en piercings wordt de huid beschadigd. Daardoor kunnen bacteriën, virussen of parasieten het lichaam binnendringen. Er kan dan een ontsteking in de huid ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat de ontsteking zich verder uitbreidt en dat er bijvoorbeeld een longontsteking ontstaat.

Door hygiënisch te werken vermindert u het risico op een ontsteking. Ook zorgt u ervoor dat uw klanten of uzelf niet besmet raken met ziekten als hiv en hepatitis B en C.

Wie stelt de richtlijnen op?

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) stelt de hygiënerichtlijnen op. Het LCHV is een kenniscentrum voor hygiëne en infectiepreventie en onderdeel van het RIVM.

Het LCHV geeft ook advies aan de GGD. De GGD controleert of tattooshops en piercingstudio's veilig en hygiënisch werken.