Verbod op vapes met een smaakje

In Nederland geldt een verbod op vapes en e-liquids met smaakjes als cola, perzik, suikerspin en mango. Alleen de smaak van tabak is nog toegestaan. Vanaf 1 januari 2024 mogen vapes en e-liquids met een smaakje helemaal niet meer verkocht worden.

Waarom is er een verbod op vapes met een smaakje?

Vapen is populair onder jongeren. Dat komt waarschijnlijk doordat er zoveel vloeistoffen met zoete smaken beschikbaar zijn. Die maken het vapen aantrekkelijk voor jongeren. Met dit verbod wil de overheid het gebruik onder jongeren terugdringen.

Wanneer gaat het smaakjesverbod in?

Officieel is het verbod ingegaan op 1 januari 2023. Maar producenten, importeurs en verkopers krijgen de tijd om hun werkwijze aan te passen en hun voorraad uit te verkopen. Hieronder leest u wat dat precies betekent. Per 1 januari 2024 zijn smaakjes definitief verboden.

Wat betekent het smaakjesverbod voor mij als producent?

  • Producenten krijgen tot 1 juli 2023 de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Tot die tijd mogen zij dus nog vapes met smaken produceren. Maar dan alleen smaken die zij voor 1 januari 2023 ook al produceerden. En alleen producten die al waren aangemeld in het EU-Common Entry Gate Systeem (EU-CEG) op 22 november 2022. Dat is de dag dat het smaakjesverbod officieel werd gepubliceerd.
  • Vanaf 1 januari 2023 mogen producenten geen nieuwe smaken (anders dan tabak) produceren.¬†
  • Producenten mogen de vapes met smaakjes tot 1 juli in het vrije verkeer brengen. Verkooppunten mogen hun voorraad verkopen tot 1 januari 2024. Op 1 januari¬†moeten alle smaakjes uit de winkels zijn. Als er dan nog smaakjes over zijn, dan moeten deze terug gestuurd worden naar de producent of weggegooid worden.

Wat betekent het smaakjesverbod voor mij als importeur?

Voor importeurs gelden dezelfde eisen als voor producenten.

Wat betekent het smaakjesverbod voor mij als verkoper?

Verkopers mogen tot 1 januari 2024 hun voorraad verkopen. Vanaf 1 januari 2024 mogen zij helemaal geen e-liquids, e-sigaretten of vapes met smaakjes (anders dan tabakssmaak) verkopen.

Hoe wordt bepaald wat een tabakssmaak is?

Het RIVM heeft vastgesteld welke smaakstoffen gebruikt mogen worden om een tabakssmaak te maken. Het gaat om 16 smaakstoffen. Deze zijn op 22 november 2022 gepubliceerd in de Staatscourant.