Verbod op vapes met een smaak

In Nederland geldt een verbod op de verkoop van vapes en e-liquids met een smaak, zoals cola, perzik, suikerspin of mango. Alleen de smaak van tabak is toegestaan. 

Waarom is er een verbod op vapes met een smaak?

Vapen is populair geworden onder jongeren. Dat komt waarschijnlijk doordat er zoveel vloeistoffen met zoete smaken waren. Die maakten het vapen aantrekkelijk voor jongeren. Met dit verbod wil de overheid het gebruik onder jongeren terugdringen. 

Wat betekent het smaakjesverbod voor mij als verkoper?

Sinds 1 januari 2024 mag u geen e-liquids of vapes met een smaak verkopen. De producten mogen alleen nog maar de smaak van tabak hebben. Het verbod omvat ook accessoires zoals aroma's en balletjes die gebruikt kunnen worden om een e-liquid van smaak te voorzien. Daarnaast is de verkoop van losse mondstukken met een smaak voor gebruik in e-sigaretten niet toegestaan.

Ook op de verpakking mag geen smaak vermeld staan. Vanaf 1 januari 2025 mag ook het woord 'tabak' niet meer op de verpakking of vape staan.

Heeft u nog producten met een smaak in uw winkel? Deze mag u niet meer verkopen. U moet ze weggooien of terugsturen naar de producent of importeur.

Hoe wordt bepaald wat een tabakssmaak is?

Het RIVM heeft vastgesteld welke smaakstoffen gebruikt mogen worden om een tabakssmaak te maken. Het gaat om 16 smaakstoffen. Deze zijn op 22 november 2022 gepubliceerd in de Staatscourant.