Verpakkingshout en stuwhout: ISPM 15

Wereldwijd wordt in het handelsverkeer gebruikgemaakt van stuwhout en verpakkingshout, zoals pallets, kisten, kratten of haspels. Met dat hout kunnen ongemerkt schadelijke organismen meereizen, bijvoorbeeld de Aziatische boktor of het dennenhoutaaltje. Behandeling van het hout volgens de ISPM 15-methode is een garantie dat schadelijke organismen zijn gedood. Bovendien is de behandeld hout verplicht in een groot deel van het internationale handelsverkeer.

Export en landeneisen houten verpakkingen

Exporteert u goederen en maakt u gebruikt van verpakkings- of stuwhout? Lees waar u op moet letten bij Verpakkingshout, exportprocedure.

Of bekijk direct in welke landen een behandeling volgens ISPM 15 verplicht is.

Import houten verpakkingen

Verpakkings- en stuwhout dat u van buiten de EU importeert, moet altijd behandeld zijn volgens de ISPM 15-standaard. Binnen de EU geldt dat niet, behalve voor hout uit Portugal, Madeira en delen van Spanje. Meer leest u bij Import verpakkingshout en stuwhout.

Handel met het VK? Lees wat geldt na de brexit

Ook voor import van en export naar het Verenigd Koninkrijk is een ISPM 15-behandeling verplicht. Er gelden echter wel enkele uitzonderingen.

Hout conform ISPM 15 leveren?

Als u hout of houten verpakkingen conform ISPM 15 wilt produceren en/of repareren volgens ISPM 15 en een ISPM 15-stempel wilt aanbrengen, heeft u een registratie nodig bij de Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV). En daarvoor heeft u weer een erkenning bij ons nodig. Lees hoe u een erkenning aanvraagt.

Hoe weet ik of mijn leverancier erkend is?

U kunt bij SMHV controleren of uw leverancier erkend is. Zie het register met erkende bedrijven.

Markeren houten verpakkingen

Hoe ziet de ISPM 15-stempel eruit? Hoe wordt het hout behandeld? Mag ik een pallet met het ISPM 15-merkteken repareren? En waar kan ik de regelgeving nalezen? Dat en meer leest u bij Markeren houten verpakkingen.

Toezicht op verpakkingshout

De Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV) houdt toezicht op het markeren van verpakkingshout. De inspecties worden uitgevoerd door 3 zogenoemde Certificatie-Instellingen. En daarnaast voeren wij zelf ook inspecties uit. Zo voorkomen we samen dat er fraude plaatsvindt, bijvoorbeeld met het ISPM 15-merkteken. Meer over het toezicht leest u bij Toezicht op houten verpakkingen.