Controle op schadelijke bacteriën bij slagerijen, poeliers, visspeciaalzaken en vlees- en visverwerkende bedrijven

Heeft u een slagerij, poeliersbedrijf, visspeciaalzaak of een vlees- of visverwerkend bedrijf? De NVWA houdt toezicht op uw bedrijf. Tijdens onze inspecties controleren wij of er ziekmakende bacteriën zoals salmonella en listeria aanwezig zijn in uw bedrijf. We nemen met veegdoekjes monsters van werkbladen en andere oppervlakten. En onderzoeken deze monsters in ons laboratorium.

Waar kunnen bacteriën voorkomen in mijn bedrijf?

In vlees en vis kunnen schadelijke bacteriën zitten, zoals salmonella, listeria en STEC (Shiga-toxine producerende E.coli). Uw klanten kunnen ziek worden als zij besmet vlees of besmette vis eten. De bacteriën kunnen via het vlees of de vis op bijvoorbeeld werkbladen en snijmachines terechtkomen, en zich verder verspreiden. Bacteriën nestelen zich vaak op plekken die lastig schoon te houden zijn, zoals naden en kieren.

Sommige bacteriën kunnen langdurig op een plek blijven zitten. Zo’n bacterie noemen we een persistente stam. Persistente stammen zijn moeilijk met gewone schoonmaakmiddelen weg te krijgen. Daardoor kunnen de bacteriën steeds opnieuw voedsel besmetten en uitbraken van voedselinfecties veroorzaken. Bij een uitbraak zijn meerdere mensen ziek geworden van hetzelfde voedsel.

Hoe controleert de NVWA op schadelijke bacteriën in mijn bedrijf?

Onze inspecteurs nemen met speciale veegdoekjes monsters van werkbladen, machines, messen en andere gebruiksartikelen in uw bedrijf. Dat gebeurt tijdens een inspectie in uw bedrijf. De monsters sturen we op naar ons laboratorium. Daar controleren we of er ziekmakende bacteriën aanwezig zijn in de monsters.

Wat gebeurt er als er een bacterie wordt gevonden?

We brengen u op de hoogte

Treffen we een schadelijke bacterie aan in een monster? Dan laten wij u dit weten. U kunt dan zo snel mogelijk maatregelen nemen om de bacterie in uw bedrijf te verwijderen.

We bewaren het DNA-profiel van de bacterie in een database

We onderzoeken het DNA van de gevonden bacterie en brengen het DNA-profiel in kaart. Dit doen we met een techniek die ‘whole genome sequencing’ (WGS) heet. Het DNA-profiel slaan we op in onze database.

We kunnen snel ingrijpen bij een uitbraak door besmet vlees of besmette vis

Zijn er consumenten ziek geworden van besmet vlees of besmette vis? Dan kan het RIVM een onderzoek starten. Er wordt dan een DNA-profiel gemaakt van de bacteriën die bij een patiënt zijn aangetroffen. Als het om salmonella, listeria of STEC gaat, vergelijkt het RIVM het DNA-profiel van deze bacterie met DNA-profielen in onze database. Is er een match en zien we een uitbraak? Dan kunnen we zo achterhalen waar het besmette vlees of de besmette vis vandaan komt. En sneller ingrijpen om de uitbraak te stoppen.

Ik wil hulp of advies

Wilt u advies over hygiënisch werken en het schoonhouden van uw bedrijf? U kunt terecht bij een adviesbureau.