Risico's wensballonnen

Een wensballon is een lampion die stijgt door warme lucht. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam van een brander onder de ballon. Een open vlam is een veiligheidsrisico voor u en uw omgeving.

Brandgevaar

Al bij een windkracht van 2 Bft is de wensballon aan het begin van de vlucht instabiel. Bij een hardere wind neemt de kans toe dat de ballon verder kantelt, en daardoor vlam vat. Hierdoor kan er brand ontstaat als de brandende wensballon in contact komt met een object. Ook als de brander niet is gedoofd op het moment dat de wensballon daalt, dan kan er brand ontstaan omdat de brander op een brandbare ondergrond terecht komt.

Gevaar voor de luchtvaart

Naast de risico's op brand is er een risico voor de luchtvaart. Wensballonnen waarin metalen delen zitten zijn een gevaar voor de luchtvaartveiligheid als ze in botsing komen met een luchtvaartuig.

Afspraken met wensballonnenbranche

De NVWA heeft afspraken gemaakt met de wensballonnenbranche over het verhogen van de (brand)veiligheid van wensballonnen. De NVWA treedt op als bedrijven handelen in wensballonnen die niet aan de afgesproken eisen voldoen.