Veilig wild eten

U koopt vlees van wild, zoals hert, gans of wild zwijn bij een poelier. Of u eet het in een restaurant. Hoe weet u dan of dit vlees veilig is?

Als de ondernemer zich aan de regels houdt, dan mag u er van uit gaan dat het vlees veilig is. De poelier of het restaurant kan het vlees van wild op verschillende manieren inkopen: rechtstreeks van een jager of bij een erkende wildbewerkingsinrichting.

Wat is er in Nederland verder geregeld zodat u veilig wild kunt eten? Er moet een verklaring bij geschoten wild zitten dat het dier er gezond uit ziet. Als het om zwijnenvlees gaat dan moet het onderzocht zijn op trichine. Bevat het vlees Trichinella? Dan is het niet geschikt voor consumptie.

Bij erkende wildbewerkingsinrichtingen wordt het vlees door de NVWA gekeurd. En alle ondernemers moeten uiteraard het vlees koel bewaren en hygiƫnisch bewerken en bereiden.

In het veld

De jager en een gekwalificeerd persoon beoordelen het geschoten wild. Ziet het dier er gezond uit? Vertoont het geen afwijkingen? Vervolgens vullen zij een verklaring in. Daarin staat onder andere door wie, waar en wanneer het wild geschoten is. En of het dier er gezond uit ziet.

Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine. Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.

In de handel

Koopt u wild bij een poelier of eet u het bij een restaurant? Dan kan dit wild afkomstig zijn van een erkende wildbewerkingsinrichting of rechtstreeks van een jager. U kunt ook zelf wild rechtstreeks bij een jager kopen.

Verkoopt een jager wild dat niet door de NVWA gekeurd is? Dan mag dit alleen wild zijn waaraan geen afwijkingen zijn gezien. De NVWA keurt alleen het wild dat door erkende wildbewerkingsinrichtingen wordt verwerkt.

Op uw bord

Als restaurants het vlees koel bewaren en hygiƫnisch bereiden, dan kunt u het veilig eten. Dat geldt natuurlijk ook als u het vlees zelf thuis op de juiste wijze bereidt.