Verkopen wild door jagers

Bent u jager? En wilt u door u zelf geschoten wild verkopen aan wildbewerkingsinrichtingen, restaurants, poeliers of particulieren? Dan moet u een verklaring wildhygiëne of verklaring van eerste onderzoek overleggen.

U mag alleen rechtstreeks karkassen of vlees van wild aan restaurants, poeliers of particulieren leveren als het om kleine hoeveelheden gaat. Grotere hoeveelheden moet u aan de wildbewerkingsinrichting leveren.

Verklaring wildhygiëne

Wat vult u in nadat u het wild heeft geschoten? Vul zelf deel 1 van de verklaring in. Daarin staat dat u een 1e onderzoek hebt gedaan. Laat vervolgens deel 2 van de verklaring invullen door een gekwalificeerd persoon. U kunt zelf ook een gekwalificeerd persoon zijn. Hiervoor moet u de cursus Wildhygiëne van de Stichting Jachtopleiding Nederland succesvol hebben afgerond.

Zijn er geen afwijkingen gezien? Dan mag u het karkas of het vlees ervan in de handel brengen.

Wat te doen bij afwijkingen?

Zijn er wel afwijkingen gezien? Dan zijn er verschillende opties:

  1. Bied het wild ter keuring aan bij de NVWA via een wildbewerkingsinrichting (inclusief de organen).
  2. Laat het achter in het veld.
  3. Transporteer het wild naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht.

Bij afwijkingen mag u het wild niet verkopen aan een particulier, poelier of horecabedrijf. Een verklaring bij het vlees is ook nodig als u het wild weggeeft. Eet u het vlees zelf op? Dan is de verklaring niet nodig.

Er zijn diverse organisaties die verklaringen (digitaal of op papier) beschikbaar hebben. Bijvoorbeeld bij de Jagersvereniging of de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer.

Doorverkoop niet toegestaan

U mag als jager geen geschoten wild van andere jagers aannemen om door te verkopen of weg te geven. Dit is alleen toegestaan als het wild eerst is gekeurd en verwerkt in een erkende wildbewerkingsinrichting.