Hulp aan dieren in het aardbevingsgebied (23-02-2023)

In delen van Turkije en Syrië voltrekt zich een afschuwelijk drama. Heel begrijpelijk dat inwoners van Nederland niet alleen mensen, maar ook dieren in het rampgebied te hulp willen schieten. Dat kan het beste door lokale en internationale dierenhulporganisaties financieel te steunen. Zij verzorgen hulp en opvang. Zie bijvoorbeeld de website van IFAW en Animal Save.

Dieren uit het rampgebied naar Nederland halen kan niet zomaar. Turkije en Syrië zijn hoog-risicogebieden voor rabiës (hondsdolheid), een dodelijke ziekte voor dieren en mensen. Er gelden daarom strenge eisen voor het naar de EU meenemen van dieren uit deze gebieden. Honden en katten moeten een gezondheidscertificaat en een geldige vaccinatie tegen rabiës hebben. Ook moet er 30 dagen na de vaccinatie een bloedtest zijn gedaan waaruit blijkt dat de vaccinatie werkt. Daarna geldt nog een wachttijd van 3 maanden voordat het dier naar de EU kan reizen.

Toch een dier meenemen uit deze gebieden? Zorg dan dat het dier aan alle eisen voldoet. Informatie hierover vindt u op onze website.