Jack Russell hond op een rots in een bosrijk berggebied
Beeld: ©PureBudget

Op reis met mijn huisdier

Huisdieren kunnen gevaarlijke ziekten met zich meedragen. Gaat u met uw huisdier op vakantie naar het buitenland of neemt u een dier mee naar Nederland? Dan moet uw dier aan eisen voldoen.

Reizen binnen of buiten de Europese Unie (EU)

Voor reizen met een dier binnen de EU gelden andere eisen dan voor reizen vanuit of naar een land buiten de EU.

Hulphond of assistentiehond mee op reis?

Ook hulphonden en assistentiehonden moeten voldoen aan de eisen voor reizen met honden. Er geldt geen uitzondering voor uw hulphond of assistentiehond.

Ik neem mijn hond of kat mee op vakantie naar het buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland en neemt u uw hond of kat mee? Lees wat u moet regelen als u met uw hond of kat op vakantie gaat. Hier vindt u alle informatie op een rij.

Wilt u liever een persoonlijk advies? U kunt ook onze regelhulp gebruiken:

Is de reis met mijn huisdier een commerciële reis?

Controleer of de reis van uw dier een commerciële of niet-commerciële reis is. Voor commerciële reizen gelden andere regels dan voor niet-commerciële reizen. Ook als u geen handelaar bent, kunnen voor uw dier de regels van een commerciële reis gelden. Bijvoorbeeld als de hond na de reis een ander baasje krijgt.

Welk dieren mogen niet mee op reis?

Sommige dieren mag u niet meenemen op reis of alleen als u aan strenge voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld omdat de dieren beschermd zijn of omdat ze schadelijk zijn voor de natuur. Lees meer over dieren die niet mee mogen op reis.

Informatie voor dierenartsen

Wil een eigenaar van een hond of kat met het dier naar een land buiten de EU reizen? Of heeft diegene een hond of kat meegenomen naar Nederland? Lees waar u als dierenarts op moet letten.

Wetten over reizen met huisdieren

De eisen voor een niet-commerciële reis met een huisdier staan in deze Europese wetten: