NVWA: waarschijnlijk libido verhogende stoffen in aantal honingproducten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sterke aanwijzingen dat honingproducten van 10 Nederlandse verkopers verschillende libido verhogende stoffen bevatten. Deze producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven voor mannen en vrouwen. Indicatieve tests geven aan dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanserin bevatten. Dit zijn werkzame stoffen in medicijnen voor de behandeling van o.a. erectieproblemen en ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. De NVWA adviseert consumenten om zulke honingproducten niet te gebruiken.

NVWA inspecteur met blauwe latex handschoenen controleert gouden zakjes honingproducten
Beeld: ©NVWA

Naar aanleiding van meldingen van consumenten, de Douane en andere lidstaten startte de NVWA een onderzoek. Inspecteurs schaften bij 9 Nederlandse verkopers in totaal 21 honingproducten aan. Bij deze producten bestond het vermoeden dat ze libido verhogende stoffen bevatten. Eerste indicatieve testen bevestigden dat vermoeden bij 20 producten. Onderzoek in het laboratorium van Wageningen Food Safety Research moet definitief uitsluitsel geven. Afhankelijk van de laboratoriumuitslagen neemt de NVWA passende maatregelen tegen de verkopers.

Strafrechtelijk onderzoek

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) voerde tegelijkertijd een strafrechtelijk onderzoek uit naar een grotere handelaar in honingproducten. Rechercheurs hebben zijn bedrijfslocatie in Den Haag doorzocht. Daar troffen zij onder andere ruim 600 verpakkingen met honingproducten aan. De Douane heeft ter plekke indicatieve test uitgevoerd. Die wezen uit dat de producten vermoedelijk sildenafil en tadalafil bevatten. Alle producten zijn daarop in beslag genomen. Uit analyse in het laboratorium blijkt dat deze producten inderdaad de libido verhogende middelen bevatten. Het onderzoek loopt nog.

Niet gebruiken

De NVWA adviseert consumenten om geen honingproducten te gebruiken die een beter seksleven beloven. De kans is aanzienlijk dat de producten werkzame stoffen van medicijnen bevatten. Deze stoffen horen niet thuis in levensmiddelen en kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Sildenafil kan bijvoorbeeld in combinatie met hartmedicatie de bloeddruk ernstig verlagen, wat kan leiden tot levensbedreigende situaties.

We doen een onderzoek naar de honingproducten van 10 verschillende verkopers. Wij denken dat daar libidoverhogende middelen in zitten. Werkzame stoffen in medicijnen voor bijvoorbeeld erectieproblemen. Medicijnen horen niet thuis in levensmiddelen. De verkopers die vertellen er niet bij dat die middelen daar in zitten, maar sneltesten versterken ons vermoeden. Die zijn namelijk op 1 na allemaal positief.

Laboratoriumonderzoek moet nu definitief uitsluitsel geven. Ga niet experimenteren met dit soort rommel, als je bijvoorbeeld erectieproblemen hebt, maar ga naar je huisarts. Die kan bepalen wat de verantwoorde behandeling is. En dat zijn deze zakjes met honing in ieder geval niet. Ze kunnen hele nare bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, wazig zien en zelfs hartproblemen. Niet doen dus.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.