Beëindigen bindende afspraken export herkauwers en varkens

Beëindigen bindende afspraken export herkauwers en varkens

Per 1 januari 2024 is een groot aantal bindende afspraken voor de export van herkauwers en varkens beëindigd. Exporten kunnen vanaf 2024 plaatsvinden door middel van verzoekcertificering. Wij informeren u graag over de nieuwe werkwijze.

Verzoekcertificaten
Per 1 januari aanstaande kunnen exporten voor herkauwers en varkens worden aangevraagd door middel van publieke of exclusieve verzoekcertificaten. Publieke verzoekcertificaten zijn in ontwikkeling met de brancheorganisatie.

Uitzondering
De exporten naar het Verenigd Koninkrijk en exporten op basis van afspraken tussen de EU en het ontvangende land zijn uitgezonderd. Deze certificaten blijven beschikbaar. Gebruik voor het voorbereiden van een export voor herkauwers en varkens eerst de Exportassistent op de NVWA-website. Is het resultaat van de ingevulde land-productcombinatie een certificaat? Dan kan deze gebruikt worden. Verschijnt de melding dat er geen certificaten beschikbaar zijn? Dan gaat de procedure verzoekcertificering in. Meer informatie daarvoor staat in de instructie ‘VCA-01, Verzoekcertificering’.

Afwijkende werkwijze verzoekcertificering herkauwers en varkens
Voor verzoekcertificaten ten behoeve van de exporten van herkauwers en varkens gelden vanaf 1 januari 2024 aanvullende regels. Publieke verzoekcertificaten worden via de sectorvertegenwoordiger aangevraagd en zijn voor eenieder te gebruiken. Exclusieve verzoekcertificaten kunnen door individuele bedrijven worden aangevraagd en worden uitsluitend ontwikkeld voor éénmalige exporten.

Na afstemming over de verklaringen tussen de aanvrager en de NVWA, moet er bewijs aangeleverd worden afkomstig van de veterinaire autoriteiten van het ontvangende land. Hierin moet vermeld staan dat zij akkoord zijn met de voorgestelde certificaattekst. Vervolgens wordt het verzoekcertificaat in e-CertNL opgenomen.

Aan te leveren bewijs per export
Vanaf 1 januari 2024 is het voor verzoekcertificaten van herkauwers en varkens ook noodzakelijk dat er een bewijs van acceptatie aangeleverd wordt voor elke export.

Als de aangevraagde export door middel van bindende afspraken plaatsvindt (de uitzondering voor het Verenigd Koninkrijk en EU-certificaten), hoeft er geen bewijs van akkoord van de ontvangende autoriteit te worden aangeleverd. Wordt er een verzoekcertificaat van herkauwers of varkens gebruikt, dan is een bewijs noodzakelijk dat voldoet aan de volgende eisen:

De exporteur levert bewijs aan dat afkomstig is van de veterinaire autoriteiten van het derde land. De betreffende instantie geeft aan dat zij de specifieke partij herkauwers en/of varkens met de bijbehorende certificaattekst zal accepteren. Dit bewijs is vormvrij, maar bevat in ieder geval de partijgegevens (diersoort, aantal dieren), NAW-gegevens van de exporteur en importeur, adresgegevens van de eindbestemming, verwachte exportdatum en de door de veterinaire autoriteiten van het derde land goedgekeurde certificaattekst.

Ingangsdatum
Deze vervangende werkwijze gaat vanaf 1 januari 2024 in. Tot die datum gelden nog de oude afspraken en worden verzoeken dus niet verwerkt.

Bekijk voor meer informatie de ‘VCA-01, Verzoekcertificering’ en de Exportassistent.

Informatie over landeneisen vindt u in de exportassistent

Vragen hierover kunt u mailen naar:
export@nvwa.nl
 

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)