Normeringskader vis en visproducten

De officiële controles binnen de keten vis worden uitgevoerd op basis van de taken die voor de NVWA zijn beschreven in de Verordening (EG) nr. 2017/625 en de Verordening (EG) nr. 2019/627 over specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong.

Binnen de sector vis en visproducten zijn de normeringen voor audits en systeeminspecties voor de verschillende bedrijfstypes uitgedrukt in een geschatte inspectietijd. Voor het bepalen van de inspectiebelasting wordt rekening gehouden met de omvang van het bedrijf. Onderstaande normering heeft betrekking op vaartuigen en productie en verwerkingsbedrijven.

Audit

Voor de audits geldt een minimale frequentie van 1 keer per 3  jaar, met uitzondering van bedrijven die PKS gecertificeerd zijn. De benodigde tijd geeft een gemiddelde inspectieduur weer en hangt samen met de omvang van het bedrijf. Een audit wordt in de meeste situaties door meerdere personen (in een team) uitgevoerd. In bedrijven die werken met een door de Minister goedgekeurde hygiënecode wordt geen audit maar een systeem inspectie uitgevoerd, gericht op het naleven van de code.

Bij visverwerkende bedrijven die PKS-gecertificeerd zijn, wordt standaard eenmaal per 6 jaar een audit uitgevoerd. De auditfrequentie voor PKS-gecertificeerde bedrijven is bij deze bedrijfscategorieën gehalveerd ten opzicht van de bedrijven die niet PKS-gecertificeerd zijn. Een overzicht van de door de NVWA geaccepteerde PKS-certificeringen zijn te vinden op de site van ketenborging.nl.

De auditleider bepaalt voor de audit de samenstelling van het auditteam dat het best past bij de actuele bedrijfssituatie en de uiteindelijke inspectietijd die nodig is voor de audit. Dit wordt onder andere bepaald door:

  • Het bedrijfstype en de omvang van het bedrijf.
  • Aantal verschillende productieprocessen
  • Aard en complexiteit van het productieproces
  • Eigen HACCP plan versus alléén een hygiënecode (zonder aanvullingen)
  • Toezichtprioriteiten naar aanleiding van rapportages van DG Health and Food Safety.

Het aantal benodigde inspectie uren kan variëren van 2-4 uren voor kleine en middelgrote bedrijven tot 16-24 uren voor grote bedrijven. Voor een audit van een vaartuig is gemiddeld 4 uren inspectietijd nodig. Daarnaast wordt er per inspecteur per dag een starttarief in rekening gebracht en wordt de benodigde administratietijd in rekening gebracht.

Systeeminspectie

De frequentie van een systeeminspectie is gemiddeld 1 keer per jaar.Als in dat jaar een ook audit is gepland is de systeeminspectie complementair aan de audit. Indien het nalevingsniveau en de risico gebaseerde indeling daar aanleiding voor geeft kan een bedrijf vaker worden bezocht.
Bijzonderheden:

  • Het voorgaande auditresultaat bepaalt het geformuleerde risico. Hierdoor kan de inspectiefrequentie variëren.
  • Uitbreiding of beperking van het aantal inspecties vindt plaats op grond van de volgende risicofactoren: de omvang van het bedrijf, complexiteit van het bedrijf en meer specifieke risicofactoren (bijvoorbeeld nalevingsgeschiedenis en nadere specificatie categorie indeling).
  • Systeeminspectie is geraamd op 2-4 inspectie uren. Daarnaast wordt een starttarief en administratietijd in rekening gebracht (zie ook onder audit).

Verscherpt toezicht

Notoire overtreders komen in de aanpak 'verscherpt toezicht' door de NVWA terecht. Dit houdt in dat de herinspecties bij deze bedrijven in een vooraf vastgestelde hogere frequentie worden uitgevoerd en dat deze herinspecties standaard door 2 inspecteurs worden uitgevoerd. De notoire overtreders worden geïnspecteerd door 2 inspecteurs in verband met een zorgvuldige afweging in het kader van het vervolgtraject en de veiligheid van de inspecteurs. De kosten voor deze herinspecties worden hierdoor aanmerkelijk hoger dan de kosten voor reguliere inspecties.

Openbaarmaking inspectieresultaten

Sinds 27 december 2017 maakt de NVWA de inspectieresultaten van visverwerkende bedrijven openbaar. De NVWA deelt de geïnspecteerde van visverwerkende bedrijven naar categorieën in. Deze categorieën 'voldoet', 'verbeterpunten vastgesteld' en 'verscherpt toezicht', geven weer in welke mate het visverwerkende bedrijf aan de voorschriften voldoet.

Aanvraag nieuwe EG-erkenningen en beoordeling

U kunt een erkenning aanvragen bij de NVWA. Tijdens de erkenningsprocedure wordt een voorwaardelijke erkenning verleend wanneer het bedrijf aan alle bouwkundige en hygiënische eisen voldoet die voor de verwerking van dierlijke producten zijn vastgesteld in de Verordening (EG) nr. 852/2004 en 853/2004.

Binnen 3 maanden na het verlenen van een voorlopige erkenning volgt een audit van het HACCP-systeem. Afhankelijk van het auditresultaat wordt de voorwaardelijke erkenning omgezet in een definitieve erkenning of wordt de voorwaardelijke erkenning met maximaal 3 maanden verlengd (een voorlopige erkenning mag in totaal maximaal 6 maanden geldig zijn).