Verbod hoge kortingen op drank in retail

Als verkoper in de retail mag u geen kortingen boven de 25% geven op alcoholhoudende dranken. Dit noemen wij 'prijsacties'. Die regel geldt zowel voor online winkels als fysieke winkels, zoals supermarkten, slijters en webshops.

Let op: het gaat hierbij om de verkoop van alcoholhoudende dranken die niet voor consumptie ter plaatse zijn bedoeld. Deze regels gelden dus niet voor de horeca. Happy hours vallen bijvoorbeeld niet onder dit verbod.

Geef geen hoge kortingen op alcoholhoudende dranken

Hoge kortingen zijn verboden voor alcoholhoudende dranken. Dat zijn dranken met een alcoholpercentage boven de 0,5%, zoals bier, wijn en sterke drank. Ook uw drankrestanten mag u niet tegen hoge kortingen aanbieden of verkopen.

Geen hoge korting in reclame en verkoop

U mag geen kortingen boven de 25% rekenen of aanbieden. Zo zijn reclame-uitingen waarin u meer dan 25% korting aanbiedt niet toegestaan.

Voorbeelden van aanbiedingen boven de 25% korting zijn:

  • 'twee voor de prijs van één'
  • 'tweede product gratis'
  • 'nu 30% korting'

Deze aanbiedingen zijn verboden, de looptijd van de actie maakt daarbij niet uit.

Geen prijsvergelijkingen meer dan 25%

U mag prijsvergelijkingen laten zien, maar bij alcohol mag deze prijs maximaal 25% lager zijn dan die van andere aanbieders. Bijvoorbeeld als u in een folder een fles whisky aanprijst ten opzichte van de adviesprijs of de prijs van concurrenten.

Sommige prijsacties zijn minder duidelijk. De klant weet dan bij aankoop niet wat het precieze prijsvoordeel is. Denk aan reclame met woorden als 'nu', 'voordeel' en 'laatste kans'.

Deze zijn niet toegestaan als:

  • de uiteindelijke prijs meer dan 25% korting biedt op de reguliere prijs
  • en de actieperiode een kalendermaand of korter is

Ook andere vormen van hoge korting niet toegestaan

Naast prijsverlaging zijn ook andere vormen van hoge korting niet toegestaan.

Een paar voorbeelden:

  • U verkoopt of promoot tijdelijk extra inhoud van uw product. Bijvoorbeeld een actie met blikjes waar tijdelijk meer in zit voor dezelfde prijs. Ook hier mag de maximale korting 25% zijn.
  • U biedt een cadeau aan bij de alcoholhoudende drank, bijvoorbeeld een bierglas of een flesopener. Ook de waarde van het cadeau telt hier als korting. Het cadeau mag dus niet meer waard zijn dan 25% van de reguliere prijs van de drank. Geeft u bijvoorbeeld bij een fles wijn van €8 een glas cadeau, dan mag dat gratis glas maximaal €2 waard zijn.
  • U biedt uw klanten win- en spaaracties op alcoholhoudende dranken. Denk aan stempelkaarten of punten verzamelen. Ook hier moet u zelf goed narekenen of de totale korting voor de klant niet hoger is dan 25%.

Let ook op met het stapelen van korting. Kunnen klanten bijvoorbeeld een nieuwsbriefkorting combineren met een ander type korting? Ook dan mag de totale korting niet hoger zijn dan 25%.