Allergenen bij onverpakte levensmiddelen

Runt u een horecazaak, ijssalon, bakkerij, viswinkel of slagerij? Serveert u eten aan cliënten in een woongroep, of laat u klanten in een supermarkt iets proeven? Of bent u leverancier van onverpakte producten, of verkoopt u deze online? Hier leest u hoe u uw klanten moet informeren over welke allergenen in de producten aanwezig zijn.

Hoe informeer ik mijn klanten over de allergenen in de producten die ik aanbied?

Er zijn 2 manieren waarop u klanten kunt informeren over de allergenen die in de producten zitten die u verkoopt of aanbiedt, namelijk schriftelijk of mondeling. Meer informatie vindt u ook in paragraaf 21.3 van het Handboek Etikettering.

Schriftelijk informatie geven

Er zijn 2 manieren om klanten schriftelijk informatie te geven over allergenen:

  1. U informeert uw klanten rechtstreeks via kaartjes of de menukaart.
  2. U verwijst uw klanten naar een plek waar zij informatie over de allergenen kunnen nalezen.

Hier zijn 3 voorwaarden aan verbonden:

  1. Allergeneninformatie moet te vinden zijn voor de consument.
  2. U moet de klant informeren over aanwezige allergenen daar waar de producten worden aangeboden.
  3. De allergeneninformatie is schriftelijk of elektronisch beschikbaar.

Voorbeeld

In uw broodjeszaak liggen broodjes in de vitrine die gluten en sesamzaadjes bevatten. Deze broodjes liggen ook in een aparte display bij de ingang van de zaak. U informeert uw klanten via kaartjes welke allergenen in de broodjes zitten. Dit doet u zowel in de vitrine als bij de display.

Voorbeeld

U bent kok van een zorginstelling. U maakt bij elke maaltijd via symbolen of tekst op de menukaart duidelijk welk allergenen er in de producten zitten.

Mondeling informatie geven

Is verwijzen naar een plek waar de allergenen-informatie te vinden is niet mogelijk, of wilt u het anders regelen? Dan mag u afwijken van de verplichting om consumenten elektronisch of schriftelijk te informeren. U informeert klanten dan mondeling zelf of via een medewerker.

Hier zijn 3 voorwaarden aan verbonden:

  1. U moet als eigenaar of werknemer de allergenen-informatie altijd direct aan de consument kunnen geven voordat de aankoop plaatsvindt.
  2. De allergenen-informatie is ook schriftelijk of elektronisch beschikbaar voor het personeel en voor onze inspecteurs.
  3. U heeft op de plaats van verkoop een duidelijk zichtbare vermelding of een trigger aangebracht, bijvoorbeeld via een bordje. Daar staat op dat klanten zich met vragen over allergenen kunnen wenden tot het personeel.

Voorbeeld

In uw restaurant staat duidelijk op alle menukaarten of op een informatiebord waar de allergenen-informatie beschikbaar is. Bijvoorbeeld via een QR-code naar een webpagina. Of een informatiemap bij de balie.

Voorbeeld

In uw ijssalon staat op de vitrine een bord met de tekst ‘Vraag onze medewerkers om informatie over allergenen.’ De medewerkers moeten dan op de hoogte zijn van de allergenen die in de producten zitten die in de ijssalon verkocht worden.

Voorbeeld

Een hostess in uw supermarkt biedt op een stand een bekertje soep en een snack aan. Bij de stand staat een bordje ‘Vraag een medewerker naar allergenen’. Zij kan dan vertellen welke allergenen er in het product zitten.

Als leverancier informatie geven over allergenen

Bent u leverancier van onverpakte levensmiddelen? Dan moet u voldoende informatie geven aan uw afnemers, zodat zij op hun beurt hun klanten weer goed kunnen informeren over allergenen in de producten.

Voorbeeld

U bent bakker en levert worstenbroodjes aan een café. In de broodjes zitten de allergenen gluten (tarwe) en melk. De eigenaar van het café verkoopt deze worstenbroodjes aan klanten in zijn zaak. Dat betekent dat u de kroegbaas over de allergenen moet informeren als u de worstenbroodjes levert. U kunt dit doen via een etiket of een folder bij het product.

Online onverpakte levensmiddelen verkopen

Verkoopt u levensmiddelen online? Dan moet u in de webshop vermelden welke allergenen in de producten aanwezig zijn. U mag ook verwijzen naar een telefoonnummer waar mensen allergenen-informatie direct kunnen opvragen.