Over welke allergenen moet ik informatie geven?

Over 14 allergenen die zijn opgenomen op een EU-lijst (verordening 1169/2011) moet u altijd informatie geven aan uw klanten. Dat geldt voor zowel voorverpakte producten als voor onverpakte levensmiddelen.

Om welke 14 allergenen gaat het?

Allergenen in afgeleide producten

U moet ook informeren over ingrediënten die van allergenen zijn afgeleid. Het is daarom belangrijk om te checken of allergenen aanwezig zijn in een levensmiddel, bijvoorbeeld via:

  • technische hulpstoffen
  • additieven, inclusief carry-over-additieven
  • aroma's
  • enzymen
  • vitaminen en mineralen
  • kruiden en specerijen met de allergenen selderij of mosterd(zaad)
  • oplosmiddelen en draagstoffen

Hoe informeer ik mijn klanten over allergenen?

Hoe u uw klanten informeert over allergenen in uw producten hangt ervan af of het om voorverpakte of onverpakte levensmiddelen gaat. Lees hier meer over allergenen op het etiket vermelden en hier meer over het informeren over allergenen bij onverpakte levensmiddelen.