Importeren dieren en dierlijke producten uit Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021
Door Brexit verandert vanaf 1 januari 2021 het importeren van dieren en dierlijke producten uit het VK. Hier leest u wat er voor u als ondernemer verandert en hoe u zich voorbereidt.
De informatie op deze webpagina geldt voor de import van:
- levende dieren en levende producten (sperma, embryo's en broedeieren)
- producten van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren en dierlijke bijproducten)
- diervoeders
- hooi en stro
Het VK heeft de EU verlaten en is nu een zogeheten 'derde land'. Voor import uit derde landen gelden andere regels dan voor import uit EU-landen. Hoe zit dat? EU-landen die onderling handelen, kunnen dat zonder beperkingen doen. Er is vrij verkeer van goederen. Bedrijven hoeven niets speciaals te regelen. Er gelden alleen de regels van het intraverkeer.
Het wordt anders als een EU-land handel drijft met een land buiten de EU, een derde land. Bij import moeten dieren en dierlijke producten voldoen aan wettelijke voorwaarden van de EU. De NVWA controleert deze dieren en producten daarom bij binnenkomst in grenscontroleposten (havens en vliegvelden). Dit gebeurt in samenwerking met de Douane.
Met deze controles wordt voorkomen dat er dierziekten en onveilige producten de Europese Unie in komen. Na de Brexit is er dus geen sprake meer van intraverkeer, maar van import uit Groot-Brittannië.
Onbekend met import?
Kijk dan op onze webpagina Import dieren en producten van dierlijke oorsprong.
De Brexit betekent voor uw handel dat u pas kunt importeren uit het Verenigd Koninkrijk als de NVWA en de Douane uw importzending hebben gecontroleerd en goedgekeurd. En wij kunnen pas controleren nadat speciale importdocumenten, zogeheten gezondheidscertificaten zijn aangevraagd bij de bevoegde autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk.
De Douane en de NVWA controleren de gezondheidscertificaten als uw importzending de EU binnenkomt. Deze ingangscontroles vinden plaats op speciaal daarvoor ingerichte locaties; Grens Controle Post (GCP).
Laat uw gezondheidscertificaten vooraf controleren
Importeert u producten van dierlijke oorsprong? Dan kunt u een deel van de ingangscontrole vooraf laten uitvoeren op basis van een kopie van het gezondheidscertificaat. Daarmee krijgt u een bericht ‘document conform in afwachting van origineel’. Het origineel dient u dan met de importzending op het keurpunt aan te leveren. Hiermee voorkomt u wellicht oponthoud aan de grens als uw zending aankomt in de EU.
Hoe werkt dit precies?
Doe eerst een vooraanmelding (zie hieronder bij Tijdelijke werkwijze) en mail daarna een pdf van het gezondheidscertificaat, onder vermelding van het nummer van de vooraanmelding en de locatie van de (ferry)terminal waar de goederen aankomen. Het nummer van de vooraanmelding heeft u via het VGC-systeem (Veterinaire Grens Controle) van de NVWA ontvangen.

- Lees meer over de tijdelijke werkwijze voor import veterinaire partijen (document conform in afwachting van origineel)
Let op: deze tijdelijke werkwijze is ingesteld in verband met de Brexit en geldt alleen voor importzendingen uit het VK. Zij geldt niet voor import uit andere derde landen. U kunt natuurlijk ook kiezen voor de normale procedure waarbij de Douane de ingangscontrole uitvoert op basis van het originele gezondheidscertificaat.
Bovendien keurt de NVWA uw importzending. Dat betekent dat we soms monsters nemen om te controleren of de producten geschikt zijn voor consumptie. Houd er rekening mee dat aan de keuring kosten zijn verbonden. Houd er in uw planning ook rekening mee dat dit hele proces een aantal dagen duurt; vanaf de aanvraag van de gezondheidscertificaten in het Verenigd Koninkrijk tot en met de ingangscontrole in Nederland.
Voor importeurs veranderen er 3 dingen:
- Certificeren: de exporteur moet de lading laten certificeren
- Vooraanmelden: de importzending moet worden vooraangemeld
- Importkeuring: de NVWA voert een importkeuring uit
Certificeren
Bij elke importzending moeten speciale documenten zitten, zogeheten gezondheidscertificaten. Die worden afgegeven door de officiële toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk. De exporteur vraagt de gezondheidscertificaten aan in het land dat de goederen verzendt.
Vooraanmelden
Import uit het Verenigd Koninkrijk, moet vooraangemeld worden bij een GCP. De zogeheten 'belanghebbende bij de lading' moet deze vooraanmelding doen. Dat kan de exporteur, de importeur of een douaneagent zijn. Meestal gebeurt dit door een gespecialiseerde douaneagent die ervaring heeft met dit soort zaken en alles namens zijn klant regelt. Neem voor meer informatie contact op met branchevereniging FENEX.
Importkeuringen
De Douane en de NVWA doen eerst een documentencontrole. Zij controleren dan of de gezondheidscertificaten bij de importzending zitten en of deze aan de eisen voldoen.
Importeert u producten van dierlijke oorsprong? Dan kunt u een deel van de documentencontrole vooraf laten uitvoeren op basis van een kopie van het gezondheidscertificaat. Daarmee krijgt u een bericht ‘document conform in afwachting van origineel’. Het origineel dient u dan met de importzending op het keurpunt aan te leveren.
Hiermee voorkomt u wellicht oponthoud aan de grens als uw zending aankomt in de EU. Let op: deze tijdelijke werkwijze is ingesteld in verband met de Brexit en geldt alleen voor importzendingen uit het VK. Zij geldt niet voor import uit andere derde landen. U kunt natuurlijk ook kiezen voor de normale procedure waarbij de Douane de documentencontrole uitvoert op basis van het originele gezondheidscertificaat.
Meer weten over de documentencontrole? Bekijk dan de actuele werkwijze voor de documentencontrole en tijdelijke werkwijze proces “Import Veterinaire VK partijen”.
Zijn de papieren in orde? Dan kan de importzending bij een keurpunt worden aangemeld door de belanghebbende bij de lading, die zelf een keurpunt kan kiezen. De keurpunthouder geeft dit vervolgens door aan de NVWA.
Overeenstemmingscontrole
De NVWA weet dan welke goederen gekeurd moeten worden en plant een importkeuring in op het keurpunt. We doen dan een zogeheten overeenstemmingscontrole, waarbij we kijken of de lading overeenkomt met wat er op papier staat. De overeenstemmingscontrole mag alleen plaatsvinden op keurpunten van erkende GCP's.
Materiële controle
Vervolgens doen we een materiële controle. Daarbij kijken we of de goederen geschikt zijn voor het doel waarvoor ze worden ingevoerd. Is het product bijvoorbeeld geschikt voor consumptie? Hierbij kunnen ook monsters genomen worden. De materiële controle mag alleen plaatsvinden op keurpunten van erkende GCP's.
Handelt u in levende dieren, zoals schapen, koeien, varkens, paarden of honden? En vervoert u deze tussen het Verenigd Koninkrijk en andere landen van de EU? Dan hoeven deze vóór Brexit bij binnenkomst in de EU niet gekeurd te worden als ze de grens passeren.
Na Brexit is keuring van uw dieren bij binnenkomst in de EU nodig. De dieren moeten dan vergezeld gaan van een gezondheidscertificaat dat voldoet aan de eisen van de EU. Dit geldt ook voor paarden die deelnemen aan sportwedstrijden in het Verenigd Koninkrijk en die na Brexit terugkomen uit het Verenigd Koninkrijk.
Let op: als u de dieren met de veerboot vervoert, is er in Nederland alleen een keurpunt voor paarden, eendagskuikens en broedeieren (in de grenscontrolepost van Rotterdam). Overige dieren kunnen niet met de veerboot vanuit het VK via Nederland de EU binnenkomen; dit is alleen mogelijk met het vliegtuig.
Uitzondering
Er is een uitzondering op deze regel: gezelschapsdieren, zoals honden en katten, die met hun eigenaar meereizen mogen onder voorwaarden nog wel zonder keuring door de NVWA vanuit het VK naar de EU overgebracht worden.
Handelt u in dierlijke bijproducten waarvoor u vergunningen heeft gekregen van de NVWA? Controleer dan of deze vergunningen na Brexit nog gelden. Kijk in uw eigen administratie naar de verloopdatum van uw vergunningen. Of neem contact op met de NVWA.
Het kan zijn dat u nieuwe vergunningen nodig heeft of dat verzenden, brengen en verhandelen van dierlijke bijproducten niet meer worden gedekt door uw vergunningen. Na Brexit gaan voor onderlinge handel tussen EU-lidstaten in dierlijke bijproducten dezelfde regels gelden als voor import van dierlijke producten.
Wilt u visserijproducten uit het Verenigd Koninkrijk (VK) aanlanden in een Nederlandse haven? Dan gelden vanaf 1 januari 2021 een aantal specifieke regels voor vangstdocumentatie. Lees hier waar u zich aan moet houden.
Aangewezen havens
Vissersvaartuigen uit het VK mogen alleen aanlanden in aangewezen havens. Dat zijn:
- IJmuiden/Velsen
- Harlingen
- Eemshaven
- Vlissingen
- Scheveningen
Let op: in Scheveningen is geen veterinair Grens Controle Post. U kunt daar alleen verse vis uit het VK aanlanden, geen bevroren vis.
Melding doen voor aankomst
- De kapitein van het vissersvaartuig, of zijn vertegenwoordiger moet een aantal meldingen en documenten sturen naar het FMC (Fisheries Monitoring Center):
- een melding van de aankomstdatum en -tijd, ook wel de ‘Voorafgaande kennisgeving’
- een kopie van het vangstcertificaat of -certificaten die zijn gevalideerd door autoriteiten in het VK
- aangifte van aanlanding of overlading, ook wel de ‘Voorafgaande aangifte’
- de NEAFC-EPSC procedure (indien van toepassing)
Wanneer moet de melding binnen zijn?
Bij verse vis moeten de meldingen ten minste 4 uur voor de geschatte tijd van aankomst in de haven binnen zijn.
Bij bevroren vis moet de meldingen ten minste 3 werkdagen voor de geschatte tijd van aankomst in de haven binnen zijn. Alleen voor de ’Voorafgaande aangifte van aanlanding of overlading’ geldt dat u die ten minste 4 uur moet doen voor de geplande aanlanding of overlading.
Hoe doet u de melding?
Stuur de meldingen en documenten via de mail naar fmc@nvwa.nl.
Wat gebeurt er nadat u melding heeft gedaan?
Het FMC stuurt de vangstdocumenten door naar het NVWA Single Liaison Office IUU (SLO) en handelt deel A van de NEAFC-EPSC-procedure af.
SLO controleert of de vangstdocumenten in orde zijn. Als dit zo is, geeft het FMC per mail toestemming aan het vissersvaartuig om aan te landen en eventueel te lossen. Het FMC handelt deel C van de NEAFC-EPSC-procedure af.
Wat als de documenten niet in orde zijn?
Als er documenten ontbreken of onrechtmatigheden worden geconstateerd, informeert het SLO de kapitein per mail. Het schip mag dan de haven niet binnenlopen. Of u moet de lossing uitstellen in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.
Daarnaast worden bij aanlanden fysieke controles uitgevoerd om te checken of de in de documenten aangegeven vissoorten en kilo’s overeen komen met de daadwerkelijk aangelande vis.
Stuur de originele vangstcertificaten ook altijd op
Stuur de originele vangstcertificaten naar:
NVWA SLO IUU
Pastoor Cramerstraat, 14a
6102 AC Echt
Wat nog meer geldt als u bevroren vis aanlandt uit het Verenigd Koninkrijk
De regels die nog meer gelden als u bevroren vis uit het Verenigd Koninkrijk aanlandt vindt u in het document Afbeelding en toelichting tijdelijke werkwijze proces Import Veterinaire VK partijen.
Wilt u vis of visproducten uit het Verenigd Koninkrijk importeren? Dan geldt met ingang van 1 januari 2021 een aantal tijdelijke regels. Lees waarop u straks moet letten.
Documentatie visserijproducten Verenigd Koninkrijk
Visserijproducten, met uitzondering van aquacultuurproducten en zoetwatervis, uit het VK moeten zijn voorzien van de volgende documenten:
- een vangstcertificaat
- bijbehorende documentatie, zoals transportdetails
- een non-manipulatieverklaring of annex IV-certificaat voor verwerkte visserijproducten (indien van toepassing)
Partij aanmeldingen bij NVWA
Voordat een partij vis uit het VK aankomt in Nederland, moet u die bij ons aanmelden. Dit heet ook wel vooraanmelding GDB (Gemeenschappelijk document van Binnenbrengen).
Wie moet de vooraanmelding doen?
De aanbieder van de partij is verantwoordelijk voor de vooraanmelding GDB. Dit is een Nederlands bedrijf en kan bijvoorbeeld de importeur, expediteur, vervoerder of commissionair zijn.
Vangstdocumentatie doormailen
Verder moet u de volgende informatie naar de Douane mailen:
- een pdf van de vangstdocumentatie
- het veterinair certificaat met het nummer van de vooraanmelding
Mail de gegevens naar: douane.drh.veterinair.vk@belastingdienst.nl
Let op: vermeld in de onderwerpregel het nummer van de vooraanmelding en de locatie van de (ferry)terminal waar de goederen aankomen.
Wat gebeurt er nadat u de vangstdocumentatie heeft gemaild?
De Douane beoordeelt of de vangstdocumentatie aan alle gestelde eisen voldoet. Als dit zo is, verandert de status in het import-VGC-systeem in ‘Document Conform in afwachting van origineel’
Verder stuurt de Douane na controle de originele vangstdocumenten naar het NVWA Single Liaison Office IUU (SLO).
Wat als de vangstdocumentatie niet in orde is?
Als de documenten niet in orde zijn, voert het NVWA Single Liaison Office IUU (SLO) een uitgebreidere documentencontrole uit en voert, indien nodig, een verificatie uit.
Let op: dit kan langer duren dan u gewend bent.
Wat nog meer geldt als u vis en visproducten importeert uit het Verenigd Koninkrijk
De regels die nog meer gelden als u vis importeert uit het Verenigd Koninkrijk vindt u in het document Afbeelding en toelichting tijdelijke werkwijze proces Import Veterinaire VK partijen.