Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Door dit vertrek veranderen voor ondernemers en particulieren de afspraken over het verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

English

Ondernemers

Voor ondernemers gaan er andere handelsafspraken gelden. Welke afspraken dat zijn, weten we pas als de Brexit onderhandelingen rond zijn. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen staat vast dat u te maken krijgt met extra procedures. Denk hierbij aan certificaten, fytosanitaire controles en douaneformaliteiten. Dit kan voor u leiden tot langere doorvoertijden en hogere kosten.

Doe de Brexit Impact Scan

Ook als u niet direct zaken doet met het Verenigd Koninkrijk, kan de Brexit u raken, bijvoorbeeld bij een toeleverancier of in dataverkeer. Onderzoek welke maatregelen u nu al kunt nemen. Doe de Brexit Impact Scan.

Bereid u nu al voor

Wilt u na 29 maart 2019 blijven importeren en exporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk? Dan is het belangrijk dat u nĂș al actief voorbereidingen in gang zet.

Dit geldt ook als u nog niet direct handelt drijft met het Verenigd Koninkrijk, maar voor onderdelen van uw productieproces afhankelijk bent van ketenpartners die wel directe zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Lees meer over de mogelijke scenario's van de Brexit op de website van het Brexitloket.

Stel uw vraag over Brexit

Na 29 maart heeft u wellicht een exportcertificaat nodig bij export naar het VK. Of moet u eerst een importkeuring aanvragen bij de NVWA.

Zie ook