Mag ik na de Brexit hooi en stro invoeren uit het Verenigd Koninkrijk?

Ja, u mag hooi en stro invoeren. Maar houd er wel rekening mee dat u mogelijk eerst een aantal zaken moet regelen om te voorkomen dat schadelijke organismen of dierziekten de EU binnenkomen.

Commerciële partij? Meld uw zending aan en regel een handelsdocument

Als het gaat om een commerciële zending - een 'wagen vol' - hooi of stro, heeft u een veterinair handelsdocument nodig dat u zelf kunt opmaken, omdat er geen diergezondheidseisen gelden. U kunt bij zo’n document denken aan bijvoorbeeld een factuur. Er moeten minimaal de volgende zaken op staan:

  • een omschrijving van het product
  • de hoeveelheid
  • de herkomst
  • de GN-code:
    • stro: ex 1213 0000 10
    • hooi: ex 1214 9090 20

Meer over deze codes vindt u in Verordening (EEG) 2658/87

De importeur moet daarnaast de zending melden bij de NVWA via VGC (Veterinaire Grens Controle). De zending moet via een GCP (Grens Controle Post) worden geïmporteerd in de EU. Daar wordt de zending geïnspecteerd.

Hooi en stro invoeren bij diertransport

Als  hooi of stro in een trailer of veewagen met dieren meegaat in de hoeveelheid die logisch is tijdens transport, dan heeft u geen certificaat nodig. Het hooi en stro mag dan ook in de trailer of veewagen blijven.

Let op: deze regels kunnen wijzigen als de dierziekte-status van Groot-Brittannië verandert.

Welke fytosanitaire eisen gelden er?

De invoer van plantaardige producten uit derde landen is wettelijk gereguleerd. Met de planten kunnen organismen namelijk meekomen die schadelijk zijn voor de teelt van planten en de handel daarin binnen de EU. Bij de import van hooi en stro gelden echter geen fytosanitaire eisen, omdat het gedroogd is.

Waarom gelden veterinaire eisen bij de import van hooi en stro?

Veterinaire controles zijn van toepassing op enkele plantaardige producten, zoals hooi en stro. Deze producten mogen maar uit een beperkt aantal derde landen worden geïmporteerd, omdat het risico dat er dierziekten zoals mond-en-klauwzeer de EU binnenkomen hoog is. Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de derde landen van waaruit de invoer van zendingen hooi en stro in de Unie is toegestaan. Meer hierover leest u in de Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2208.