Inspectieresultaten Acrylamide in ontbijtkoek 2025

Acrylamide kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er referentiewaarden (een soort streefwaarden) voor acrylamide in levensmiddelen. De NVWA stelde de afgelopen jaren vast dat het acrylamide-gehalte in ontbijtkoek vaak boven deze referentiewaarden uitkomt. Daarom onderzochten we in 2025 opnieuw ontbijtkoek.

In het kort: in ontbijtkoek zit vaak te veel acrylamide

In 2025 zijn 85 producten bemonsterd bij 66 bakkerijen. Het ging om verschillende soorten ontbijtkoek (ook wel: peperkoek). Deze producten zijn onderzocht op acrylamide. Bij 34% kwam het acrylamide-gehalte boven de referentiewaarden uit.

Inspectieresultaten

Acrylamide ontstaat als zetmeelrijke producten op hoge temperaturen verhit worden. Bakkers zijn net als andere ondernemers in de voedselketen verplicht om het gehalte aan acrylamide in hun producten zo laag mogelijk te houden. Daarvoor moeten ze risicobeperkende maatregelen nemen.

De referentiewaarden voor acrylamide staan in de Europese Acrylamideverordening (Verordening (EU) 2017/2158). In onderstaande tabel kunt u zien wat de referentiewaarde is voor ontbijtkoek.

Tabel: referentiewaarde acrylamide voor ontbijtkoek/peperkoek
Levensmiddel Referentiewaarden
Ontbijtkoek/peperkoek 800 µg/kg

De onderzochte producten waren volgens het etiket of volgens de ondernemer ambachtelijk bereid. In de tabel hieronder is weergegeven hoe vaak de referentiewaarde werd overschreden.

Tabel: overschrijding referentiewaarde acrylamide in ontbijtkoek en peperkoek
Levensmiddel Totaal Voldoet Voldoet niet Percentage dat niet voldoet
Ontbijtkoek/peperkoek 85 56 29 34%

De 29 producten die niet aan de eisen voldeden waren afkomstig van 24 verschillende bakkerijen.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

De referentiewaarden zijn geen wettelijke limieten, maar er is wel een verplichting om risicobeperkende maatregelen te nemen. Er waren 24 bakkerijen die ontbijtkoek met een acrylamide-gehalte boven de referentiewaarde verkochten. Wij informeren hen over de uitslag van de monsters, en vragen hen om hun werkwijze aan te passen.

Daarnaast benaderen we de brancheverenigingen met het verzoek hun leden te informeren over de resultaten van dit onderzoek. Dit kan ertoe bijdragen dat meer bakkers zich ervan bewust worden dat ze risicobeperkende maatregelen moeten nemen.