Regels gebruik van hormonen in diergeneesmiddelen
Dierenartsen en veehouders mogen dieren in de Europese Unie niet met hormonen behandelen. Buiten de EU zijn de regels soepeler. De NVWA handhaaft het hormoonverbod in Nederland.
Controles volgens Nationaal Plan Residuen
De NVWA houdt steekproefsgewijze controles, specifiek gericht op hormonen. Producten van dierlijke oorsprong worden gecontroleerd op de maximaal toegelaten hoeveelheid diergeneesmiddelen en de aanwezigheid van verboden stoffen.
Deze controles vinden plaats binnen het Nationaal Plan Residuen. Alle landen van de Europese Unie kennen zo’n controleprogramma. Daarnaast controleert de NVWA op basis van verdenkingen. Er worden steeds weer nieuwe stoffen ontwikkeld. In opdracht van de NVWA vindt dan ook onderzoek plaats naar nieuwe stoffen en methoden om deze op te sporen.
Toegestane hormonen buiten EU, maar verboden in EU
De 6 kunstmatig geproduceerde hormonen die buiten de EU zijn toegestaan, maar verboden binnen de EU, zijn:
- 17 ß-oestradiol
- progesteron
- testosteron
- zeranol
- trenbolone
- melengestrol acetaat
Gebruik hiervan buiten Europa is toegestaan omdat er volgens nationale en internationale organisaties zoals de Amerikaanse FDA en de wereldgezondheidsraad (WHO) bij een normale dagelijkse consumptie van vlees, melk en eieren geen gezondheidseffecten zijn vastgesteld. De eventuele hormoonresten in het vlees en de melk worden namelijk na consumptie snel afgebroken in het lichaam.
De Europese Unie verbiedt het gebruik van deze hormonen uit voorzorg, om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.