Hoe besmet raken met STEC

U kunt besmet raken met STEC via voeding bijvoorbeeld door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of het drinken van ongepasteuriseerde of gesteriliseerde melk of door contact met besmette mest.

Besmetting via dieren

STEC komt van nature vooral voor in darmen van:

  • runderen en andere herkauwers (zoals schapen, geiten, herten)
  • zoogdieren (varken, paarden, konijnen, honden, katten)
  • vogels (zoals kippen, kalkoenen, eenden, meeuwen, duiven, ganzen)

Deze dieren worden niet ziek van STEC maar scheiden de bacterie uit via hun ontlasting. Door besmetting van grond en oppervlaktewater is mest de belangrijkste besmettingsbron voor het milieu.

STEC in vlees

Vlees kan in het slachthuis besmet raken als karkassen zijn bevuild met kleine hoeveelheden darminhoud. De bacterie zit dan alleen aan de buitenkant van het vlees. Bij malen van dit vlees, bijvoorbeeld voor gehakt of hamburgers, raakt het vlees ook van binnen besmet. Niet door en door verhitte hamburgers, steaks/biefstuk of filet americain kunnen een bron van infectie zijn.

STEC in zuivelproducten

Melk van verschillende diersoorten zoals geiten, koeien en schapen kan besmet zijn met STEC. Als de melk voor gebruik niet wordt gepasteuriseerd of gesteriliseerd, of als deze melk wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld rauwmelkse kaas dan kunnen deze producten een bron van infectie zijn.

STEC in groente en fruit

Sla, spinazie, radijs, meloen et cetera kan besmet raken via mest die gebruikt wordt op het land, bij besproeiing met besmet oppervlaktewater of door contact met mest van (wilde) dieren.