Samengestelde producten: registratie of erkenning

Uw bedrijf produceert levensmiddelen die zowel plantaardige als dierlijke producten bevatten, bijvoorbeeld saucijzenbroodjes of kant-en-klaarmaaltijden. Check of u hiervoor een registratie of een erkenning nodig heeft.

Wanneer heb ik een registratie nodig?

U produceert levensmiddelen. Gebruikt u daarbij zowel plantaardige producten als dierlijke producten? En zijn al deze dierlijke producten al verwerkt (bijvoorbeeld gekookt of gepasteuriseerd) als u ze ontvangt? Dan heeft u alleen een registratie nodig. Het maakt daarbij niet uit of u de plantaardige en verwerkte dierlijke producten zonder verdere verwerking samenvoegt, of na samenvoegen verder verwerkt.

Voorbeelden van samengestelde producten voor de vervaardiging waarvan registratie voldoende is:

  • Pizza’s met kaas en gekookte ham
  • Soep met groenten en vleesextract
  • Kant-en-klaarmaaltijden met gerookte zalm
  • Snoep met plantenextract en gelatine

Registreren als levensmiddelenbedrijf doet u via het formulier Registratie levensmiddelen.

Wanneer heb ik een erkenning nodig?

U produceert levensmiddelen. Gebruikt u daarbij zowel plantaardige producten als dierlijke producten? En zijn al deze dierlijke producten rauw (uitsluitend gekoeld of ingevroren) als u ze ontvangt? Dan moet u een erkenning aanvragen. Welke erkenning u nodig heeft is afhankelijk van het soort dierlijke producten dat u gebruikt en de behandeling die de producten ondergaan in uw bedrijf.

Voorbeelden van samengestelde producten voor de vervaardiging waarvan een erkenning nodig is:

  • Brochettes (spiesen) met stukjes groente en gemarineerd vlees of gemarineerde vis
  • Vleesextract met tuinkruiden

Lees voor het aanvragen van de juiste erkenning(en) de pagina’s:

Meer informatie

Op de pagina Erkenning of registratie levensmiddelenbedrijven kunt u bekijken of u een erkenning of een registratie nodig heeft. Bekijk ook meer informatie over wat samengestelde, en onverwerkte en verwerkte dierlijke producten zijn.

Lees ook punten 3.3 en 3.4 en de bijlagen I, II en III van de Leidraad voor de toepassing van een aantal bepalingen van Verordening  (EG) nr. 853/2004 inzake de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong, en bekijk de EU entry conditions for composite products van de Europese Commissie.