Samengestelde producten: registratie of erkenning

Uw bedrijf produceert levensmiddelen die zowel plantaardige als dierlijke producten bevatten, bijvoorbeeld saucijzenbroodjes of kant-en-klaarmaaltijden. Heeft u hiervoor een registratie of een erkenning nodig?

Wanneer registratie nodig?

U produceert levensmiddelen. Gebruikt u daarbij zowel plantaardige producten als dierlijke producten? En zijn al deze dierlijke producten al verwerkt (bijvoorbeeld gekookt of gepasteuriseerd) als u ze ontvangt?

Dan kunt u volstaan met registratie. Het maakt daarbij niet uit of u de plantaardige en verwerkte dierlijke producten zonder verdere verwerking samenvoegt, of na samenvoegen verder verwerkt.

Voorbeelden van samengestelde producten voor de vervaardiging waarvan registratie voldoende is:

  • Pizza’s met kaas en gekookte ham
  • Soep met groenten en vleesextract
  • Kant-en-klaarmaaltijden met gerookte zalm
  • Snoep met plantenextract en gelatine

Registreren als levensmiddelenbedrijf doet u via de pagina Levensmiddelen: registratie en meer.

Wanneer erkenning nodig?

U produceert levensmiddelen. Gebruikt u daarbij zowel plantaardige producten als dierlijke producten? En zijn al deze dierlijke producten rauw (uitsluitend gekoeld of ingevroren) als u ze ontvangt?

Dan moet u een erkenning aanvragen. Welke erkenning u nodig heeft is afhankelijk van het soort dierlijke producten dat u gebruikt en de behandeling die de producten ondergaan in uw bedrijf.

Voorbeelden van samengestelde producten voor de vervaardiging waarvan een erkenning nodig is:

  • Brochettes (spiesen) met stukjes groente en gemarineerd vlees of gemarineerde vis
  • Vleesextract met tuinkruiden

Lees voor het aanvragen van de juiste erkenning(en) de pagina’s:

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat onverwerkte en en verwerkte dierlijke producten zijn? Of over de regelgeving die van toepassing is op samengestelde producten? Lees dan punten 3.3 en 3.4 en de bijlagen I, II en III van de Leidraad voor de toepassing van een aantal bepalingen van Verordening  (EG) nr. 853/2004 inzake de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.