Etikettering van aroma's in de lijst van ingrediënten
Gebruikt u een aroma bij het maken van een levensmiddel? Dan moet u dit vermelden op de lijst van ingrediënten op het etiket. Gebruik hiervoor 'aroma' als naam of een specifiekere benaming.
Welke namen mag u gebruiken voor aroma's in de lijst van ingrediënten?
Mogelijke namen voor aroma's in de lijst van ingrediënten zijn uitgewerkt in onderstaande tabel aan de hand van het voorbeeld sinaasappelaroma:
Soort aroma | Voorbeeldnaam in lijst van ingrediënten en toelichting |
---|---|
Aroma | Aroma eventueel aangevuld met de smaak of geur, bijvoorbeeld aroma met sinaasappelsmaak U mag de naam sinaasappelaroma hiervoor niet gebruiken, want dat houdt in dat het aroma afkomstig is van sinaasappel. |
X-aroma* |
Sinaasappelaroma |
Natuurlijk aroma |
Natuurlijk aroma |
Natuurlijk X-aroma* |
Natuurlijk sinaasappelaroma |
Natuurlijk X-aroma* met andere natuurlijke aromastoffen |
Natuurlijk sinaasappelaroma met andere natuurlijke aroma’s |
* X verwijst naar de bron van aroma
Wanneer mag u de term 'natuurlijk' gebruiken voor een aroma?
Als u de term 'natuurlijk’ wilt gebruiken bij aroma's dan moet u aan 2 strikte eisen voldoen:
- Het aroma mag alleen natuurlijke aromastoffen bevatten. Dat betekent dat de aromastof voor minimaal 95 procent moet bestaan uit een specifieke aromastof afkomstig van de natuurlijke bron.
- Er gelden specifieke productie-eisen. Deze vindt u in paragraaf 7.4 van het Handboek Etikettering.
Uw toeleverancier van aroma's kan aangeven of u de term 'natuurlijk' mag gebruiken.
Wanneer moet u de naam rookaroma gebruiken?
De naam rookaroma moet u gebruiken als het aroma specifiek omschreven rookcomponenten bevat en het aan het levensmiddel een rooksmaak geeft.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de etikettering van aroma’s in paragraaf 7.4 van het Handboek Etikettering van levensmiddelen.