Gewasbeschermingsmiddelen aan particulieren verkopen? Hier moet u op letten

Verkoopt u gewasbeschermingsmiddelen aan particulieren? Bijvoorbeeld in een tuincentrum of bouwmarkt? Of online? Let dan goed op de regels die daarvoor gelden.

Het middel moet zijn goedgekeurd door het Ctgb

U mag alleen middelen aanprijzen en verkopen die zijn goedgekeurd door het Ctgb (College voor toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden). U kunt dat checken in de toelatingendatabank van het Ctgb door de naam van het middel of het toelatingsnummer op de verpakking in te voeren in de toelatingendatabank. Daarin moet vermeld staan dat het middel voor niet-professioneel gebruik is toegelaten. De status van het middel moet 'toegelaten' zijn of 'toegelaten inclusief vervallen binnen aflevertermijn'.

Bekijk de toelatingendatabank

Het middel moet de juiste verpakking en het juiste etiket hebben

U mag geen gewasbeschermingsmiddelen meer verkopen waarvan het etiket bijvoorbeeld niet goed meer leesbaar is, of verouderd. Ook moet het geldige toelatingsnummer op de verpakking staan. In de toelatingendatabank van het Ctgb controleert u met de W-code of een middel niet is verouderd.

Daarnaast moeten op het middel de verplichte waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en gebruiksvoorschriften staan. Meer informatie over wat er op het etiket moet staan leest u in de toelatingendatabank. Als u daar een specifiek gewasbeschermingsmiddel opzoekt, vindt u de informatie onder de kopjes 'actuele gebruiksvoorschrift en etikettering'.

Bekijk de toelatingendatabank

U moet particulieren informatie geven over veilig gebruik van de middelen

Dat betekent dat medewerkers in uw bedrijf kopers van gewasbeschermingsmiddelen informatie moeten kunnen geven over hoe een consument veilig met een product kan omgaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoe u het middel gebruikt, opslaat en eventueel restanten veilig verwijdert.

Daarnaast moet u kopers ook wijzen op alternatieven voor de middelen die u verkoopt. Verkoopt u bijvoorbeeld onkruidverdelger, wijs mogelijke kopers er dan ook op dat zij onkruid kunnen verwijderen met een schoffel.

U mag geen huishoudmiddelen verkopen of aanprijzen als gewasbeschermingsmiddel

Zo mag u bijvoorbeeld geen schoonmaakazijn verkopen en vermelden dat je het kunt gebruiken tegen onkruid of mos op het terras. Of vermelden dat je zout kunt gebruiken om onkruid te verdelgen. Deze middelen mag u ook niet verkopen tegen groene aanslag veroorzaakt door algen. Middelen daartegen vallen onder de biociden.

Wat wordt verstaan onder gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen zijn middelen om onkruiden of ziekten en plagen op planten te bestrijden. U kunt onder meer denken aan producten die:

  • mos bestrijden
  • onkruid verdelgen
  • schimmels op planten verwijderen
  • insecten op planten verdelgen
  • slakken bestrijden

Zie ook

Met welke middelen mag ik ongedierte en onkruid bestrijden in mijn tuin?