Honden en katten

Wilt u een hond of kat uit het buitenland adopteren? Op vakantie met uw huisdier? Gaan fokken met uw hond of kat? Dan krijgt u met verschillende wetten en regels te maken. Die zijn er vooral om de dieren te beschermen. Hier leest u waar u op kunt letten. Ook leggen we uit wat wij als NVWA doen. We controleren bijvoorbeeld of fokkers en handelaren zich aan de regels houden. Daarnaast pakken we illegale hondenhandel aan.

Puppy of kitten kopen

Denkt u erover om een nieuw huisdier te kopen? Lees hier waar u op moet letten bij de aankoop van een puppy of bij aankoop van een kitten.

Hond of kat adopteren uit het buitenland

Wilt u een hond of kat uit een ander land kopen of adopteren? Bijvoorbeeld een hond uit Griekenland, Turkije, Roemenië of Spanje? Lees hier welke regels er gelden en waar u op moet letten bij aanschaf of overname van een hond of kat uit het buitenland.

Zelf een hond of kat meenemen uit het buitenland

Neemt u zelf een dier mee uit het buitenland? Gebruik dan onze digitale tool om erachter te komen welke regels gelden bij het meenemen van een hond of kat naar Nederland.

Stichtingen die honden of katten invoeren

Haalt uw stichting honden of katten uit het buitenland om ze in Nederland bij een nieuwe eigenaar te plaatsen? Daar gelden specifieke regels voor.

Welzijn van honden en katten

Zorg goed voor uw hond of kat. U bent verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van uw huisdier. Er zijn bijvoorbeeld wettelijke eisen voor huisvesting en verzorging.

Chip, paspoort en registratie voor hond en kat

Heeft u een hond of kat? Of bent u van plan om een hond of kat te kopen? Lees hier welke eisen er gelden voor de identificatie en registratie van honden en katten.

Op reis met uw hond of kat

Wilt u uw hond of kat meenemen naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat uw huisdier meegaat op vakantie of omdat u in een ander land gaat wonen? Er gelden verschillende regels voor reizen met honden en katten, binnen en buiten de Europese Unie.

Fokken van honden en katten

Wilt u gaan fokken met uw hond of kat? Dan krijgt u te maken met regels voor dierenwelzijn. Die gelden ook als het om een eenmalig nestje gaat. Let extra goed op als u met kortsnuitige honden wilt fokken. Ook mag u niet met alle kattenrassen fokken, en mogen kunstmatige inseminatie en keizersneden alleen in uitzonderingsgevallen toegepast worden.

Tentoonstellingen, markten en beurzen

Wilt u met uw hond of kat deelnemen aan een tentoonstelling of soortgelijk evenement? Staat u met honden of katten op een beurs of huisdierenfestival? Dan krijgt u te maken met regels voor diergezondheid. Lees meer over de regels rond gezelschapsdieren op tentoonstellingen, markten en beurzen.

Uw hond of kat verkopen

Gaat u uw hond of kat verkopen? Lees hier welke regels er gelden voor verkoop van honden en katten binnen Nederland.

Exporteren van honden en katten

Brengt of stuurt u een hond of kat naar het buitenland voor verkoop of overdracht van eigenaar? Officieel is er dan sprake van ‘commercieel vervoer’. Lees hier welke regels er gelden voor dit commerciële vervoer van honden en katten.

Wat te doen met een dode hond of kat?

Er komt een moment dat u afscheid moet nemen van uw trouwe viervoeter. Hier leest u wat u met een overleden huisdier moet doen.

Illegale hondenhandel stoppen

Wij pakken de illegale hondenhandel aan, samen met de Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de (dieren)politie. Lees hier hoe we dat doen, en ook wat u zelf kunt doen om de illegale hondenhandel te stoppen.

Informatie voor dierenartsen

Bent u een dierenarts voor honden en katten? Lees meer over de wettelijke regels en eisen voor gezelschapsdieren. Bijvoorbeeld: waar let u op als u een dierenpaspoort maakt voor een hond of kat uit het buitenland? Lees ook wat u kunt doen tegen misstanden, zoals de illegale handel in honden en het fokken op extreme uiterlijke kenmerken.