Import levensmiddelen en consumentenproducten

De import van levensmiddelen en consumentenproducten moet aan regels voldoen. Daarmee voorkomen we dat onveilige levensmiddelen en en consumentenproducten de Europese Unie en Nederland in komen. De NVWA controleert bij de punten van binnenkomst (havens, vliegvelden), in samenwerking met de Douane.

Vraag monstermateriaal aan voor tegenanalyse via het overdrachtsformulier monstermateriaal:

Lees meer over doorlooptijden laboratoriumonderzoek

Documentencontrole op originele documenten

Bij deze treft u de aankondiging aan van het aanleveren van originele documenten bij de controles van niet-dierlijke levensmiddelen door de Douane.

Deze wijze van inspecteren gaat in per 16 januari 2023.

Het gaat hierbij om het gezondheidscertificaat en het bijbehorende analyserapport uit het land van herkomst. Deze documenten moeten worden aangeleverd bij de vooraanmelding van bepaalde levensmiddelen, zoals de producten genoemd in bijlage 2 van Verordening (EU) 2019/1793.

Let op: deze verordening en bijlagen worden ieder half jaar herzien, de meest recente wijzigingen zijn zichtbaar in de laatst geconsolideerde versie.

Per 16 januari 2023 zullen de documenten die nu nog gescand bij de Douane worden aangeleverd niet meer als afdoende worden geaccepteerd. Naast de gescande documenten zullen ook de documenten in originele vorm fysiek moeten worden aangeleverd.

In de grenscontrolepost Rotterdam kan dit bij het douanekantoor aan de Reeweg 16 in Rotterdam. Voor Schiphol geldt dat de originelen zo spoedig mogelijk bij het Douaneblok (GGB-blok) moeten worden afgeleverd. Er geldt een overgangsperiode tot aan 15 maart 2023.

Import Veterinair Online

Direct naar Import Veterinair Online (IVO)

De NVWA controleert:

  • levensmiddelen zonder dierlijke producten zoals groenten, fruit, gedroogde vruchten, specerijen, noten, zaden, granen en de producten daarvan;
  • diervoeding die alleen uit plantaardige producten bestaat;
  • consumentenproducten zoals houten speelgoed, pluche beesten, verlichting, elektrische apparaten, aanstekers, cosmetica et cetera.

Brexit

Bedrijven moeten er rekening mee houden dat de NVWA na de Brexit meer moet controleren, keuren en certificeren.