Import levensmiddelen en consumentenproducten

De import van levensmiddelen en consumentenproducten moet aan regels voldoen. Daarmee voorkomen we dat onveilige levensmiddelen en en consumentenproducten de Europese Unie en Nederland in komen. De NVWA controleert bij de punten van binnenkomst (havens, vliegvelden), in samenwerking met de Douane.

Vraag monstermateriaal aan voor tegenanalyse via het overdrachtsformulier monstermateriaal:

Keuringsplichtige levensmiddelen bij import

De lijst met keuringsplichtige plantaardige levensmiddelen is te vinden in Verordening 2019/1793 betreffende officiële controles op deze levensmiddelen.
De verordening wordt elk half jaar bijgesteld, waarbij nieuwe producten worden toegevoegd of op de lijst staande producten worden verwijderd.

Hieronder vindt u de actuele lijst met producten die opgenomen zijn in bijlage I of bijlage II van verordening 2019/1793:

Daarnaast bestaan er nog twee verordeningen met keuringsplichtige producten afkomstig uit gebieden rond Tsjernobyl (Verordening (EU) 2024/256) en met rijst uit China (Uitvoeringsbesluit 2013/287/EU).

Documentencontrole keuringsplichtige producten bij vooraanmelding

Per 16 januari 2023 is de controle van originele documenten, het gezondheidscertificaat en het bijbehorende analyserapport uit het land van herkomst, van start gegaan.

De documenten moeten ingeleverd worden bij het douanekantoor aan de Reeweg 16 in Rotterdam.

Voor Schiphol geldt dat de originelen zo spoedig mogelijk bij het Douaneblok (GGB-blok) moeten worden afgeleverd.  

Lees meer over doorlooptijden laboratoriumonderzoek

Import Veterinair Online

Direct naar Import Veterinair Online (IVO)

De NVWA controleert:

  • levensmiddelen zonder dierlijke producten zoals groenten, fruit, gedroogde vruchten, specerijen, noten, zaden, granen en de producten daarvan;
  • diervoeding die alleen uit plantaardige producten bestaat

Brexit

Bedrijven moeten er rekening mee houden dat de NVWA na de Brexit meer moet controleren, keuren en certificeren.