Een werkgerelateerde misstand melden (Wet bescherming klokkenluiders)

Denkt u dat de organisatie waarvoor u werkt of heeft gewerkt de regels niet naleeft? Of is dat het geval bij een organisatie waarmee u samenwerkt? En gaat het om regels waar de NVWA toezicht op houdt? Dan kunt u een melding doen bij ons.

Wanneer kan ik een misstand op het werk melden bij de NVWA?

Dit zijn de voorwaarden om een werkgerelateerde misstand bij ons te melden:

  • Er is een werkrelatie (geweest) tussen u en de organisatie waar zich een misstand voordoet.
  • De misstand bestaat uit het niet naleven van regels waar wij toezicht op houden.

Op deze pagina leggen we uit wat een werkrelatie is. Ook geven we aan op welke regels wij toezicht houden en welke misstanden u dus bij ons kunt melden.

Wat is een werkrelatie?

Een werkrelatie betekent dat iemand werk verricht voor een ander. Meestal gaat het om een werknemer en een werkgever, maar dat hoeft niet. Ook de volgende medewerkers kunnen een werkgerelateerde misstand melden: ambtenaren, zelfstandigen, vrijwilligers en stagiairs. En dat geldt ook voor sollicitanten, aandeelhouders, bestuurders, leden van een raad van commissarissen en aannemers, onderaannemers en leveranciers.

Kortom: iedereen die onder toezicht van een ander werkt kan over die ander een melding doen.

Geen werkrelatie? Doe dan een gewone melding

Heeft u geen werkrelatie met de organisatie? Dan kunt u een gewone melding doen. Dat kan ook anoniem.

Wat is een misstand?

Een misstand is een handelen of nalaten met maatschappelijke gevolgen. In de volgende situaties kan sprake zijn van een misstand:

  • Er is een overtreding van de wettelijke voorschriften, of van de regels die in een bedrijf zijn vastgesteld en gebaseerd zijn op wettelijke voorschriften.
  • Er dreigt gevaar voor de volksgezondheid, de veiligheid van mensen of het milieu.
  • Een openbare dienst of onderneming kan niet goed meer functioneren.

Wat wordt bedoeld met maatschappelijke gevolgen?

Er is sprake van maatschappelijke gevolgen in de volgende situaties:

  • De misstand gaat meerdere mensen aan.
  • De situatie komt regelmatig voor of duurt al een tijd.
  • De misstand heeft ernstige gevolgen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Huis voor Klokkenluiders.

Let op: een persoonlijk geschil met uw werkgever is geen misstand.

Welke werkgerelateerde misstanden kan ik melden bij de NVWA?

U kunt een misstand alleen bij ons melden als er regels worden overtreden waar wij toezicht op houden. Dat betekent dat de misstand betrekking moet hebben op:

  • dierenwelzijn
  • diergezondheid
  • natuur en milieu
  • plantgezondheid
  • productveiligheid
  • tabak- en alcoholontmoediging
  • voedselveiligheid

Bent u bij ons niet aan het juiste adres, of weet u niet zeker waar u moet zijn? Vraag dan aan het Huis voor Klokkenluiders bij welke organisatie u de misstand kunt melden.

Ik wil een misstand melden

U kunt uw melding digitaal aan ons doorgeven via het Formulier melden werkgerelateerde misstand (Wet bescherming klokkenluiders). Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neem dan contact op met ons Klantcontactcentrum via 0900-03 88.

Nadat u een melding heeft gedaan, krijgt u per e-mail een ontvangstbevestiging. Daarna nemen wij contact met u op om een afspraak te plannen.

Tijdens deze afspraak nemen we de melding met u door. We bespreken wat wij kunnen doen met uw melding en wat de mogelijke gevolgen voor u persoonlijk zijn. Er worden geen geluidsopnames gemaakt van het gesprek, tenzij dit anders is afgesproken met u.

Wij maken een verslag van het gesprek. Dit gespreksverslag leggen wij ter goedkeuring aan u voor. Vervolgens doen we onderzoek. Als we inderdaad een misstand constateren, nemen we passende maatregelen.

We houden u op de hoogte van de voortgang. We informeren u binnen 3 maanden na ontvangst van de melding over de stand van zaken.

Welke bescherming krijg ik als klokkenluider?

De Wet bescherming klokkenluiders biedt bescherming aan u als melder. Wilt u weten wat deze bescherming precies inhoudt? Kijk voor meer informatie op de website van het Huis voor Klokkenluiders.

Overigens bent u pas klokkenluider wanneer u aannemelijk maakt dat de door u gemelde informatie op waarheid berust. Een melding op basis van geruchten of verhalen van anderen valt niet onder de wettelijke bescherming.

Uw gegevens worden afgeschermd

Wij gaan vertrouwelijk om met uw melding. Alleen de mensen die aan uw melding werken weten ervan af. Het gaat om een beperkt aantal medewerkers. Uw melding en identiteit zijn afgeschermd voor onze andere medewerkers.

We delen uw identiteit alleen met derden als u daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor gegevens uit uw melding die naar u verwijzen. Leidt ons onderzoek tot een gerechtelijke procedure? Dan zijn wij verplicht uw identiteit door te geven aan het Openbaar Ministerie. In onze Privacyverklaring staat hoe wij omgaan met persoonsgegevens.

Informatie en advies: Huis voor Klokkenluiders

Het kan een grote stap kan zijn om belastende informatie over uw (ex-)werkgever of zakenpartner te delen. Als u nog vragen of twijfels heeft, kunt u terecht bij het Huis voor Klokkenluiders. De adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders kijken naar uw persoonlijke situatie. Zij kunnen bijvoorbeeld het volgende aangeven:

  • of uw melding onder de Wet bescherming klokkenluiders valt
  • of de NVWA de juiste autoriteit is om melding te doen in uw situatie
  • of het misschien beter is om de situatie eerst te bespreken met uw werkgever of zakenpartner
  • of u wettelijke bescherming krijgt
  • of u in aanmerking komt voor gratis rechtsbijstand
  • welke vervolgstappen u het beste kunt zetten