Op reis met mijn huisdier buiten de Europese Unie

Lees hier wat u moet doen als u met uw huisdier vanuit of naar een land buiten de Europese Unie (EU) reist. Bijvoorbeeld omdat u verhuist of op vakantie gaat.

Ik reis met een hond op kat

Lees wat u moet regelen in de volgende situaties:

Neem niet zomaar een hond of kat mee uit het buitenland

U kunt niet zomaar een hond of kat meenemen vanuit een land buiten de EU. Er gelden strenge eisen, vooral vanwege de dodelijke ziekte rabiës (hondsdolheid). U moet soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. De eisen zijn strenger als u vanuit een land reist met een hoog risico op rabiës, zoals Turkije en Marokko. Een bloedtest is dan bijvoorbeeld verplicht.

Let op! Vanaf 16  september 2024 zijn Rusland en Belarus ook landen met een hoog risico op rabiës.

Ik reis met een vogel, konijn, cavia of ander huisdier

Reist u met een ander dier vanuit een land buiten de EU naar Nederland? Lees wat u moet regelen voor uw vogel of voor uw konijn, cavia of ander huisdier.

Ik reis met mijn huisdier vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk

Bekijk wat u moet regelen als u met uw huisdier vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Is de reis met mijn huisdier een commerciële reis?

Controleer of de reis van uw huisdier een commerciële of niet-commerciële reis is. Voor commerciële reizen gelden andere regels dan voor niet-commerciële reizen. Ook als u geen handelaar bent, kunnen voor uw dier de regels van een commerciële reis gelden. Bijvoorbeeld als uw dier na de reis een ander baasje krijgt.