Wat gebeurt er als mijn vogels papegaaienziekte hebben?

Zijn uw vogels misschien besmet met papegaaienziekte? Dan krijgt u te maken met de NVWA. Wij onderzoeken of uw vogels de ziekte echt hebben. Ook nemen we maatregelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder kan verspreiden. We adviseren u om uw besmette vogels te laten behandelen door een dierenarts.

Onderzoek

Wij doen zo snel mogelijk onderzoek om erachter te komen of uw vogels werkelijk papegaaienziekte hebben. Hiervoor kan een NVWA-dierenarts bij u langs komen. Deze dierenarts is bij ons in dienst.

  • De NVWA-dierenarts kijkt welke dieren ziek zijn, en welke gezond lijken. Dit gebeurt bij alle vogelsoorten die op de locatie aanwezig zijn.
  • De NVWA-dierenarts vraagt na of de betrokken mensen ziek zijn.
  • De NVWA-dierenarts verzamelt mestmonsters of uitstrijkjes van de cloaca (darm- en urine-uitgang). Deze gaan naar het onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) voor onderzoek.

Maatregelen bij verdenking op papegaaienziekte

De locatie blijft verdacht” totdat de uitslag van het onderzoek bekend is. Tot die tijd mag u geen vogels aanvoeren of afvoeren van de locatie. U bent verplicht om aan deze en eventuele andere maatregelen mee te werken.

Wij informeren ook de burgemeester van uw gemeente. Wij zijn verplicht om dit te doen. Uit voorzorg informeren we ook de GGD bij u in de regio. Als u vragen heeft over papegaaienziekte bij uzelf of andere mensen, kunt u terecht bij de GGD.

Maatregelen vanwege de volksgezondheid

Soms is er geen officiële verdenking, maar wel een vermoeden dat vogels papegaaienziekte hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als meerdere mensen ziek zijn geworden na een bezoek aan een publieke locatie waar vogels gehouden worden, zoals een kinderboerderij, dierentuin of vogelmarkt.

Wij wijzen de eigenaar, houder of handelaar op zijn verantwoordelijkheid. We adviseren om de vogels niet te verhandelen of te verplaatsen. Ook starten we direct een onderzoek in het kader van het 'staatstoezicht op de volksgezondheid'. Zien we tijdens het bezoek direct symptomen van papegaaienziekte? Dan worden de vogels direct verdacht verklaard.

Uitslag van het onderzoek

Het duurt minstens 10 werkdagen voor de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn. Wij geven de uitslag zo snel mogelijk aan u door. Is bij het onderzoek de bacterie Chlamydia psittaci aangetroffen? Dan worden uw vogels officieel besmet verklaard voor papegaaienziekte. Dan zijn extra maatregelen noodzakelijk.

Maatregelen bij een besmetting met papegaaienziekte

Zijn uw vogels officieel besmet verklaard? Dan zijn aanvullende maatregelen nodig. Het vogelverblijf moet schoongemaakt en gedesinfecteerd worden met een effectief desinfectiemiddel. Verder adviseren wij u om uw vogel te laten behandelen door een dierenarts met antibiotica.

Behandeling bij papegaaienziekte

Uw dierenarts geeft aan wat de beste behandeling is voor uw vogels. Meestal is dit een behandeling met antibiotica. U kunt er in overleg met de dierenarts ook voor kiezen om de dieren uit te laten zieken of in te laten slapen. De NVWA kan u niet verplichten om uw vogels te laten behandelen.

Een besmette vogel krijgt meestal 6 weken lang antibiotica. Dat geldt ook voor alle vogels die contact hebben gehad met de zieke vogel. De vogels krijgen het medicijn via het drinkwater of via injecties.

Onderzoek na behandeling

Daarna is er een vervolgonderzoek. Dit gebeurt 2 weken na afloop van de behandeling. Wij nemen dan opnieuw mestmonsters en /of uitstrijkjes van de cloaca. Het onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt deze en controleert of de bacterie verdwenen is.

Zit er geen bacterie in het monster of uitstrijkje? Dan heffen wij de ‘besmet’-status op. Toont het onderzoek opnieuw de bacterie aan? Dan wordt de behandeling herhaald. Er volgt dan weer een antibioticakuur van 6 weken.

Houd er rekening mee dat uw vogels na een tijdje opnieuw papegaaienziekte kunnen krijgen. Dit is ook mogelijk na een succesvolle behandeling. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als de volière niet goed schoon is.

Kosten bij papegaaienziekte

U hoeft niet te betalen voor de inzet van de NVWA, de NVWA-dierenarts en het laboratoriumonderzoek. De antibiotica-behandeling van de vogels gebeurt wel op uw kosten.