Informatie voor particulieren

Phytophthora ramorum kan diverse planten in uw tuin aantasten. Symptomen van Phytophthora ramorum zijn verkleuring of verwelking van bladeren. Sterk gevoelige plantensoorten zijn Rhododendron, Pieris en Viburnum. Het risico op een besmetting is groter op schaduwrijke en vochtige locaties, waar de bladeren lang nat blijven. Plant gevoelige planten daarom op een zonnige plek of in de halfschaduw.

Raadpleeg hier de lijst met alle planten die momenteel bekend zijn als waardplant.

Wat u kunt doen met een zieke plant

Spuiten met een bestrijdingsmiddel tegen schimmels heeft geen zin, omdat de ziekte in de plant en in de grond kan overleven. Wel kunt u bij een beginnende aantasting de takken tot ver onder de verwelking afzagen,en laten hergroeien. Mogelijk is de ziekte dan verdwenen. Ontstaan er echter weer symptomen, dan kunt u beter de gehele plant met wortel en al verwijderen.

Voer planten en afgezaagd plantmateriaal af via het restafval en niet via het groene afval. Om de ziekte onschadelijk te maken moeten de zieke plantedelen namelijk verbrand worden.

De schimmel kan zich gemakkelijk via (spat)water verspreiden. Planten in de buurt van een zieke plant kunnen ook al besmet zijn, voordat u symptomen ziet. Hou andere gevoelige planten daarom ook in de gaten, of zaag deze bij voorbaat af.

Een monster insturen voor diagnose

Wilt u weten of uw plant aangetast is door Phytophthora ramorum, dan kan de NVWA dit voor uw onderzoeken. Hiervoor brengen wij u diagnosekosten in rekening. Zie bij 'NVWA-tarieven laboratorium fytosanitair dienstverlening', het tarief voor 'Diagnose, visueel'.
Stuur voor zo'n onderzoek een monster in, als volgt:

  • Minimaal 10 bladeren en 5 twijgen. Neem met name het stuk op de overgang van zieke naar gezonde delen (zie de informatie over de symptomen).
  • Verpak het monster in een afgesloten plastic zak, met daar omheen bijvoorbeeld een kartonnen doos, zodat het monster niet uitdroogt of beschadigt raakt.
  • Vermeld in een brief bij het monster uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer. En vermeldt ook de soort en eventueel cultivar van de plant, en de plaatsnaam waar de plant staat. Doe deze brief in de doos (maar niet in de zak bij het plantmateriaal).
  • Zorg voor voldoende frankering, en verstuur het pakket op een zodanig tijdstip, dat  het op een weekdag bij de NVWA aankomt; wij kunnen namelijk alleen vers materiaal goed onderzoeken.
  • Adresseer aan:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
NIVIP-Mycologie
Postbus 9102
6700 HC Wageningen