Teeltvoorschrift wratziekte

Het teeltvoorschrift moet verspreiding van en besmetting met wratziekte voorkomen.

Bijna overal ter wereld is wratziekte een zogeheten quarantaineziekte, waarvoor strenge wettelijke regels gelden. Percelen die eenmaal besmet zijn met wratziekte, kunnen langdurig besmet blijven. De ziekte is bedreigend voor de aardappelteelt. Teelt van voortkwekingsmateriaal zoals bloembollen, bomen en vaste planten is op percelen die besmet zijn niet toegestaan. Het teeltvoorschrift moet verspreiding van en besmetting met wratziekte voorkomen, door in een groot gebied rondom besmette percelen alleen aardappelrassen toe te staan met een bepaalde minimale resistentie tegen het betreffende wratziektefysio. Belangrijk is om belemmering van de export van voortkwekingsmateriaal te voorkomen.

Toelichting:

  • De preventiegebieden en kerngebieden wratziekte zijn duidelijk weergegeven (zie in de viewer rechtsboven: 'Legenda').
  • Navigeer met de muis over de kaart en zoom in op detailniveau met + of – of scroll.
  • Klik met de muis op een gebied en er verschijnt een pop-up met detailinformatie.
  • Ook kunt u kiezen voor een luchtfoto in plaats van de topografische kaart als ondergrond. (rechtsboven: 'Lijst met lagen').

De preventie- en kerngebieden wratziekte zijn aangegeven op de kaarten die de bijlage(n) vormen bij de Regeling plantgezondheid artikel 18 (wettelijke voorschriften bestrijding van wratziekte). Aan de gebieden in deze viewer kunnen geen rechten worden ontleend; de kaarten die opgenomen zijn in de Regeling plantgezondheid artikel 18 zijn altijd leidend.

Meer informatie

Wratziektelijsten toegestane rassen