Er is ToBRFV op mijn bedrijf gevonden - wat nu?

De maatregelen hangen af van het type bedrijf dat u heeft.

Vruchtenproductiebedrijf

Als u een vruchtenproductiebedrijf heeft en er wordt ToBRFV gevonden, dan wordt uw bedrijf niet geruimd. Wel leggen wij hygiënemaatregelen op, om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen.

Plantenkweker

Als u een plantenkwekerij heeft en er wordt ToBRFV gevonden, dan worden zwaardere maatregelen opgelegd.

Hoe toetsen wij of ToBRFV voorkomt bij een bedrijf?

Voor opspring van ToBRFV gebruiken wij de real-time PCR-toets, die is ontwikkeld door ISHI-Veg en wordt uitgevoerd door Naktuinbouw. Als een monster positief wordt getoetst - zowel bij plantmateriaal als zaden - volgt een bevestigingstoets bij het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair (NRC) van de NVWA. Hier gebruiken wij een real-time PCR-toets die is ontwikkeld door Menzel en Winter.

PCR-toets

Bij een PCR-toets wordt een specifiek stukje genetisch materiaal van een organisme zo vaak vermenigvuldigd, dat het kan worden aangetoond. Deze techniek wordt vaak ingezet om genetisch materiaal van bijvoorbeeld bacteriën en virussen aan te tonen.

Wij zetten Next Generation Sequencing in voor traceringsonderzoek. Dit doen wij alleen als dit aanvullende informatie kan opleveren over de verspreidingsroute van het virus.

Sinds 15 augustus 2020 hanteren wij een nieuw toetsschema, dat is ogesteld in samenwerking met Naktuinbouw. Deze nieuwe procedure komt voort uit de nieuwe Europese Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1191, die de eerdere noodmaatregelen vervangt.

Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1191 stelt wettelijke eisen aan de selectie van ToBRFV-toetsen voor toetsing van officiële monsters.