Import van zaden of planten van buiten EU

Importeert u zaden of planten van Capsicum-soorten zoals paprika's en Spaanse pepers, tomaten of hybriden? De zaden of planten kunnen besmet zijn met ToBRFV. Daarom gelden in de Europese Unie (EU) extra eisen bij import. Deze eisen staan in Uitvoeringsverordening (EU) 2023/1032. Lees hier waar u rekening mee moet houden.

De productielocatie van planten en zaden moet vrij zijn van ToBRFV

Op de productielocatie van de partij planten of zaden die u importeert, mag geen ToBRFV zijn aangetroffen. Dit moet vastgesteld zijn in officiële inspecties. Ook zijn er wettelijke toetsvereisten. Verder moet uit het fytosanitair certificaat duidelijk blijken op welke locatie de partij is geproduceerd.

Zaden moeten getoetst zijn op ToBRFV

Op zaden die u importeert mag geen ToBRFV zijn aangetroffen. Is de zaadpartij geoogst na 31 augustus 2023? Elke zaadpartij moet getoetst zijn voor u de partij importeert. De toets moet voldoen aan de eisen van Uitvoeringsverordening (EU) 2023/1032. Gaat het om kleine zaadpartijen van maximaal 30 moederplanten? Dan mogen ook de moederplanten getoetst worden in plaats van de zaden. Lees meer over de voorgeschreven toetsmethodes.

Zijn de zaadpartijen geoogst voor 31 augustus 2023? Dan mag u voldoen aan de toetseisen van Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1191 of aan de toetseisen van Uitvoeringsverordening (EU) 2023/1032

Vermeld importeisen in aanvullende verklaring

In het veld bijschrijvingen (additional declaration) van het fytosanitair certificaat moet staan dat u aan bovenstaande importeisen voldoet. Anders mag uw zending de EU niet in. In het document Bijschrijvingen bij import anders dan groenten en fruit leest u wat er in ieder geval in de bijschrijving moet staan. 

Steekproeven bij import van zaad

Inspecteurs nemen monsters van zendingen die vanuit landen buiten de EU naar Nederland komen. Dit doen ze in de vorm van steekproeven. Minimaal 20% van de zendingen met zaden van tomaten, hybriden van tomaat en niet-resistente Capsicum-soorten moet worden onderzocht op de aanwezigheid van ToBRFV. Dit is een eis uit de noodmaatregel.

Hoe nemen we de steekproeven?

We beschouwen elk fytosanitair certificaat als een eenheid. Voor de steekproeven maken we gebruik van CLIENT-Import, het systeem waarin bedrijven aangifte doen van importzendingen. Dit systeem selecteert willekeurig een fytosanitair certificaat. De inspecteur bemonstert vervolgens willekeurig een van de partijen die horen bij dat certificaat. Die partij toetsen we op de aanwezigheid van ToBRFV

Gaat het om meerdere fytosanitaire certificaten in dezelfde aangifte? Dan kunnen we van meerdere partijen een monster afnemen en onderzoeken op ToBRFV (maximaal 1 per certificaat). 

Zaden van resistente rassen worden niet onderzocht. Uit het fytosanitair certificaat moet dan wel blijken dat het om ToBRFV-resistente zaden gaat.

Risico-gebaseerde steekproeven

We voeren risico-gebaseerde steekproeven uit. Het doel is om jaarlijks 20% van de zendingen te bemonsteren, waarbij we meer zendingen uit hoog-risico-landen bemonsteren dan uit laag-risico-landen. De EU heeft daarnaast bepaald dat vanaf 2 november 2021 het volgende geldt:

  • 100% van de zendingen die China als land van origine hebben, moet bemonsterd worden.
  • 50% van de zendingen die Israël als land van origine hebben, moet bemonsterd worden.

Partij vastgehouden tijdens onderzoek

Het toetsen van een zending kan ongeveer 3 weken duren. Het kan langer duren als er veel zendingen het land binnenkomen. De zaadpartij wordt in die periode vastgehouden. Ook gerelateerde zaadpartijen houden we vast. Bijvoorbeeld de zaadpartijen die onder hetzelfde fytosanitair certificaat vallen.

Wat betekent het als mijn partij wordt vastgehouden?

U mag geen handelingen uitvoeren aan het materiaal, tenzij een inspecteur toestemming geeft. U mag de partij niet (laten) vervoeren, bewerken of verpakken. Ook mag u geen andere aanvullende monsters van deze partij nemen. U mag alleen handelingen verrichten die nodig zijn om de houdbaarheid van het product te garanderen. Vraag op de inspectielocatie na wat er mogelijk is.

U krijgt de uitslag van de toets

Is de uitslag van de toets negatief? Dan is er geen ToBRFV aangetroffen en mag u de zending invoeren.
Is het virus wel aangetroffen? Dan voeren we een tweede toets uit. Als deze test wel negatief is, worden de vastgehouden partijen vrijgegeven voor invoer.


Wat als een partij besmet is?

Blijkt uit de toetsen dat een partij besmet is? Dan moet deze worden vernietigd of retour gestuurd naar het land van verzending. Een ToBRFV-vondst heeft ook gevolgen voor de andere partijen zaad die onder hetzelfde fytosanitair certificaat vallen. De importeur kan dan uit de volgende 3 opties kiezen:

  • De partijen vernietigen
  • De partijen retoursturen naar het land van herkomst
  • Alle afzonderlijke partijen officieel (laten) toetsen 

U mag alleen partijen invoeren waar geen ToBRFV op is aangetroffen. Of als uit het fytosanitair certificaat blijkt dat het om een resistent ras gaat.

Een ToBRFV-vondst bij import kan leiden tot een vervolgonderzoek. Ook kunnen er maatregelen volgen voor partijen met dezelfde moederplanten die tot een ander fytosanitair certificaat behoren.

Als importeur betaalt u de kosten van de monstername en het laboratoriumonderzoek.

Zaden importeren voor onderzoek (R&D)

Wilt u zaden gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) en heeft u daarvoor een vergunning? Dan kunt u een ontheffing krijgen waarmee u ongetoetste zaden of planten van tomaat en niet-resistente Capsicum-soorten kunt importeren.

Na het onderzoek moet u de zaden of planten vernietigen. Of u kunt ze opnemen in een Post-Entry Quarantaine-procedure (PEQ-procedure). Daar moet u een vergunning voor hebben.

Meer informatie hierover vindt u op de pagina R&D Fyto.