Eisen voor verkopers van vapes en e-liquids

Verkoopt u vapes en e-liquids aan consumenten? Dan gelden dezelfde wettelijke eisen als bij de verkoop van tabak en rookwaren. Verder geldt er vanaf 2023 een verbod op vapes met een smaakje. De NVWA controleert of u zich aan de verkoopeisen houdt.

Vanaf 2023: smaakjesverbod

Vanaf 2023 is het in Nederland niet langer toegestaan om vapes en e-liquids met een smaakje te verkopen. Producten die naar tabak smaken mogen nog wel. Met deze maatregel wil de overheid het vapen onder jongeren terugdringen.

U mag nog wel uw voorraad verkopen. Dit kan tot 1 oktober 2023.

Vanaf 2023: verbod op verkoop via internet

Vanaf 1 juli 2023 is het Nederland niet langer toegestaan om vapes en e-liquids te verkopen via het internet, bijvoorbeeld via een webwinkel of via social media. Verkoop op afstand is dan helemaal niet meer toegestaan.

Waar moet ik op letten als ik vapes en e-liquids verkoop?

Vapes en e-liquids vallen onder de Tabaks- en rookwarenwet. Dit geldt voor alle soorten, dus ook voor navulbare vapes, vapes voor eenmalig gebruik, wegwerp e-sigaretten en shishapennen. En ook voor e-sigaretten en e-liquids waar geen nicotine in zit. Ook losse onderdelen van de vape, zoals het mondstuk en het reservoir, vallen onder deze wet.

Als verkoper moet u zich dus aan de eisen van de Tabaks- en rookwarenwet houden. Dit betekent onder meer het volgende:

  • U mag geen vapes en e-liquids aan minderjarigen verkopen. Er geldt een leeftijdsgrens voor tabak en rookwaren. U mag deze producten alleen verkopen aan personen van 18 jaar en ouder.
  • U mag geen reclame maken voor vapes en e-liquids. Er is een reclameverbod voor tabak en rookwaren. Sponsoring is ook verboden. Alleen uitgezonderde speciaalzaken mogen onder strenge voorwaarden reclame maken.
  • U mag vapes en e-liquids niet uitstallen. Er is een uitstalverbod voor tabak en rookwaren. Dat betekent dat u deze producten niet mag laten zien in uw winkel, ook niet op of achter de toonbank. Alleen uitgezonderde speciaalzaken mogen dit onder strenge voorwaarden.
  • U mag geen sigaretten verkopen met andere smaken, zoals mentholsigaretten. Vanaf 1 oktober 2023 geldt dit verbod op smaakjes ook voor vapes en e-liquids. Alleen de smaak 'tabak' is toegestaan.

Kijk voor uitgebreide informatie over alle verkoopeisen in ons dossier Roken en tabak.

Producteisen

U mag alleen producten verkopen die voldoen aan de Nederlandse regels. Let daarom ook op het volgende:

  • Op de vapes en e-liquids moet een gezondheidswaarschuwing in het Nederlands staan.
  • Vapes mogen maximaal 20 mg/ml nicotine bevatten.
  • Vapes mogen een volume van maximaal 2 ml bevatten.
  • Een navulverpakking mag maximaal 10 ml bevatten.

Mag ik vapes en e-liquids inkopen in het buitenland?

Dat mag. Houd er wel rekening mee dat u importeur bent als u producten uit het buitenland doorverkoopt. U bent er dan verantwoordelijk voor dat de vapes en e-liquids voldoen aan de Nederlandse regels. Bekijk de eisen voor importeurs van vapes en e-liquids.

Mag ik via mijn webshop vapes en e-liquids verkopen aan klanten buiten Nederland?

Op dit moment nog wel. Maar vanaf 1 juli 2023 geldt er een verbod op 'verkoop op afstand'. U mag dan geen vapes en e-liquids meer verkopen via uw webshop, ook niet aan klanten buiten Nederland.