Eisen voor verkopers van vapes en e-liquids

Verkoopt u vapes en e-liquids aan consumenten? Dan gelden dezelfde wettelijke eisen als bij de verkoop van tabak en rookwaren. Verder mag u geen vapes met een smaak verkopen. De NVWA controleert of u zich aan de verkoopeisen houdt.

Smaakjesverbod

Er geldt een verbod vapes en e-liquids met een smaak. U mag deze niet verkopen. Producten die naar tabak smaken mogen nog wel. Met deze maatregel wil de overheid het vapen onder jongeren terugdringen.

Waar moet ik op letten als ik vapes en e-liquids verkoop?

Vapes en e-liquids vallen onder de Tabaks- en rookwarenwet. Dit geldt voor alle soorten, dus ook voor navulbare vapes, vapes voor eenmalig gebruik, wegwerp e-sigaretten en shishapennen. En ook voor e-sigaretten en e-liquids waar geen nicotine in zit. Ook losse onderdelen van de vape, zoals het mondstuk en het reservoir, vallen onder deze wet.

Als verkoper moet u zich dus aan de eisen van de Tabaks- en rookwarenwet houden. Dit betekent onder meer het volgende:

  • U mag geen vapes en e-liquids aan minderjarigen verkopen. Er geldt een leeftijdsgrens voor tabak en rookwaren. U mag deze producten alleen verkopen aan personen van 18 jaar en ouder.
  • U mag geen reclame maken voor vapes en e-liquids. Er is een reclameverbod voor tabak en rookwaren. Sponsoring is ook verboden. Alleen uitgezonderde speciaalzaken mogen onder strenge voorwaarden reclame maken.
  • U mag vapes en e-liquids niet uitstallen. Er is een uitstalverbod voor tabak en rookwaren. Dat betekent dat u deze producten niet mag laten zien in uw winkel, ook niet op of achter de toonbank. Alleen uitgezonderde speciaalzaken mogen dit onder strenge voorwaarden.
  • U mag geen sigaretten verkopen met andere smaken, zoals mentholsigaretten. Sinds 1 januari 2024 mag u ook geen vapes en e-liquids met een smaakje meer verkopen. Alleen de smaak 'tabak' is toegestaan. 
  • U mag geen vapes en e-liquids te verkopen via het internet, bijvoorbeeld via een webwinkel of via social media. Verkoop op afstand is niet meer toegestaan.

Kijk voor uitgebreide informatie over alle verkoopeisen in ons dossier Tabak en rookwaren verkopen.

Producteisen

U mag alleen producten verkopen die voldoen aan de Nederlandse regels. Let daarom ook op het volgende:

  • Op de vapes en e-liquids moet een gezondheidswaarschuwing in het Nederlands staan.
  • Vapes mogen maximaal 20 mg/ml nicotine bevatten.
  • Vapes mogen een volume van maximaal 2 ml bevatten.
  • Een navulverpakking mag maximaal 10 ml bevatten.

Mag ik vapes en e-liquids inkopen in het buitenland?

Dat mag. Houd er wel rekening mee dat u importeur bent als u producten uit het buitenland doorverkoopt. U bent er dan verantwoordelijk voor dat de vapes en e-liquids voldoen aan de Nederlandse regels. Bekijk de eisen voor importeurs van vapes en e-liquids.

Mag ik via mijn webshop vapes en e-liquids verkopen aan klanten buiten Nederland?

Nee. Er is een verbod op 'verkoop op afstand'. U mag geen vapes en e-liquids verkopen via uw webshop, ook niet aan klanten buiten Nederland.