Eisen voor verkopers van vapes en e-liquids

Verkoopt u vapes en e-liquids aan consumenten? Dan gelden dezelfde wettelijke eisen als bij de verkoop van tabak en rookwaren. Daarom mag u sinds 1 juli 2023 vapes niet langer online verkopen. Verder mag u vanaf 1 januari 2024 niet langer vapes met een smaakje verkopen. De NVWA controleert of u zich aan de verkoopeisen houdt.

Verbod op verkoop via internet

Sinds 1 juli 2023 is het in Nederland niet langer toegestaan om vapes en e-liquids te verkopen via het internet, bijvoorbeeld via een webwinkel of via social media. Verkoop op afstand is niet meer toegestaan.

Smaakjesverbod

Sinds 2023 geldt een nieuwe regel: het is in Nederland niet langer toegestaan om vapes en e-liquids met een smaakje te verkopen. Producten die naar tabak smaken mogen nog wel. Met deze maatregel wil de overheid het vapen onder jongeren terugdringen.

U mag nog wel uw voorraad verkopen. Dit kan tot 1 januari 2024. Dan is het verbod definitief.

Waar moet ik op letten als ik vapes en e-liquids verkoop?

Vapes en e-liquids vallen onder de Tabaks- en rookwarenwet. Dit geldt voor alle soorten, dus ook voor navulbare vapes, vapes voor eenmalig gebruik, wegwerp e-sigaretten en shishapennen. En ook voor e-sigaretten en e-liquids waar geen nicotine in zit. Ook losse onderdelen van de vape, zoals het mondstuk en het reservoir, vallen onder deze wet.

Als verkoper moet u zich dus aan de eisen van de Tabaks- en rookwarenwet houden. Dit betekent onder meer het volgende:

  • U mag geen vapes en e-liquids aan minderjarigen verkopen. Er geldt een leeftijdsgrens voor tabak en rookwaren. U mag deze producten alleen verkopen aan personen van 18 jaar en ouder.
  • U mag geen reclame maken voor vapes en e-liquids. Er is een reclameverbod voor tabak en rookwaren. Sponsoring is ook verboden. Alleen uitgezonderde speciaalzaken mogen onder strenge voorwaarden reclame maken.
  • U mag vapes en e-liquids niet uitstallen. Er is een uitstalverbod voor tabak en rookwaren. Dat betekent dat u deze producten niet mag laten zien in uw winkel, ook niet op of achter de toonbank. Alleen uitgezonderde speciaalzaken mogen dit onder strenge voorwaarden.
  • U mag geen sigaretten verkopen met andere smaken, zoals mentholsigaretten. Vanaf 1 januari 2024 mag u ook geen¬†vapes en e-liquids met een smaakje meer verkopen. Alleen de smaak 'tabak' is toegestaan.¬†

Kijk voor uitgebreide informatie over alle verkoopeisen in ons dossier Tabak en rookwaren verkopen.

Producteisen

U mag alleen producten verkopen die voldoen aan de Nederlandse regels. Let daarom ook op het volgende:

  • Op de vapes en e-liquids moet een gezondheidswaarschuwing in het Nederlands staan.
  • Vapes mogen maximaal 20 mg/ml nicotine bevatten.
  • Vapes mogen een volume van maximaal 2 ml bevatten.
  • Een navulverpakking mag maximaal 10 ml bevatten.

Mag ik vapes en e-liquids inkopen in het buitenland?

Dat mag. Houd er wel rekening mee dat u importeur bent als u producten uit het buitenland doorverkoopt. U bent er dan verantwoordelijk voor dat de vapes en e-liquids voldoen aan de Nederlandse regels. Bekijk de eisen voor importeurs van vapes en e-liquids.

Mag ik via mijn webshop vapes en e-liquids verkopen aan klanten buiten Nederland?

Nee. Er is een verbod op 'verkoop op afstand'. U mag geen vapes en e-liquids verkopen via uw webshop, ook niet aan klanten buiten Nederland.