Veiligheidswaarschuwingen

De NVWA publiceert veiligheidswaarschuwingen van bedrijven. Vind hier wat u nu beter niet kunt kopen, eten of gebruiken. En bij wie u terecht kunt voor specifieke informatie als u in de media leest dat er iets mis is.

NVWA - toezicht

Wij controleren of bedrijven de juiste maatregelen nemen om gevaren voor consumenten te voorkomen. Dat doen we onder meer via risicogerichte inspecties en onderzoeken, soms na meldingen van consumenten. Treffen we een afwijking aan die niet ernstig is, dan zien we erop toe dat het bedrijf zijn product uit de schappen haalt. Bij een ernstige afwijking informeert het bedrijf consumenten over de terughaalactie met een veiligheidswaarschuwing. Consumenten krijgen het advies het product niet te gebruiken. U kunt onveilig voedsel / voedselvergiftiging of een onveilig product melden bij ons Klantcontactcentrum.

Voedingscentrum - voedselveiligheid

Naast de bekende Schijf van Vijf biedt het Voedingscentrum wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Bedrijven en overheid bewaken de veiligheid van voedsel in de productieketen. Het Voedingscentrum geeft aan welke maatregelen consumenten kunnen nemen. En houdt een overzicht bij van meestgestelde vragen over veilig voedsel zoals het eten van abrikozenpitten of rijstwafels. De infografic Veilig eten en maatregelen bij incidenten (Voedingscentrum.nl) toont hoe een onveilig product wordt opgespoord en teruggeroepen, en welke partijen daarbij een rol spelen.

RIVM - volksgezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Het speelt een centrale rol bij het bestrijden van infectieziekten, bij landelijke preventie- en screeningsprogramma’s, en onderzoekt de veiligheid van geneesmiddelen en voedsel. U kunt hier onder meer terecht als u meer wilt weten over de ziekteverschijnselen bij een salmonellabesmetting.

VeiligheidNL - productveiligheid

VeiligheidNL is een onafhankelijke expert op het gebied van ongevallen en veilig gedrag. Ze monitort alle ongevallen in Nederland, en ontwikkelt effectieve programma’s om veilig gedrag te stimuleren.