Eten en drinken verkopen op markten en evenementen

Verkoopt u eten en drinken op markten en evenementen? Bijvoorbeeld vanuit een kraam, tent of foodtruck? U moet voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden, verkopen en bewaren. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden door besmet voedsel. U moet zich aan verschillende regels houden, zoals de Warenwet. Het maakt niet uit of u ondernemer of particulier bent.

Wat moet ik weten en regelen bij de start van mijn bedrijf?

Gaat u eten en drinken verkopen op markten en evenementen? Bekijk ons stappenplan voor startende ondernemers. Hier leest u wat u moet weten en regelen als u uw bedrijf start.

Hoe werk ik voedselveilig op markten en evenementen?

Let op het volgende als u eten en drinkt verkoopt op markten en evenementen.

Gebruik de checklist Veilig omgaan met eten op markten en evenementen

Gebruik de checklist Veilig omgaan met eten op markten en evenementen. Hierop staan 6 aandachtspunten om voedselbesmetting te voorkomen.

Aan welke wettelijke regels moet ik voldoen?

U moet zich aan verschillende wettelijke regels houden als u eten en drinken verkoopt op markten en evenementen, zoals:

Zo houden wij toezicht op markten en evenementen

Wij controleren of verkopers van voedsel op markten en evenementen zich aan de regels houden. Is de voedselveiligheid niet in orde? Dan kunnen wij een waarschuwing of boete geven. De verkoper moet het onveilige voedsel weggooien of andere maatregelen nemen. Vaak komt de inspecteur op dezelfde dag nog terug om de situatie opnieuw te beoordelen. Lees meer over ons toezicht.

Waar letten we op tijdens inspecties op markten en evenementen?

Onze inspecteurs letten onder andere op de volgende zaken:

  • Of u hygiënisch met voedsel werkt.
  • Of de ruimte geschikt is voor het bereiden van voedsel.
  • Of u voedsel op de juiste temperatuur bewaart.
  • Of er geen muizen of ander ongedierte aanwezig is.
  • Of u de regels van de Tabakswet naleeft.

Let op! In sommige gemeenten is de particuliere verkoop van (zelf)gemaakt eten op (vrij)markten, braderieën en andere evenementen verboden. Vraag dit na bij de betreffende gemeente of kijk op de gemeentewebsite.

Waar kan ik als bezoeker op letten als ik op een markt of evenement eten koop?

Koopt u eten bij een kraam? Controleer dan of het eten hygiënisch is bereid en bewaard. Zo voorkomt u dat u ziek wordt van het eten. Let bijvoorbeeld op het volgende:

  • In de kraam is (stromend) water en zeep aanwezig waarmee de verkoper zijn handen wast.
  • De ruimte en het materiaal waarmee de verkoper werkt ziet er schoon uit.
  • Er kan geen vuil in het eten terechtkomen. Omstanders kunnen het eten in uw kraam bijvoorbeeld niet aanraken.
  • Bederfelijke etenswaren worden gekoeld bewaard.
  • Bereid, warm eten wordt voldoende warm gehouden.
  • Levensmiddelen staan niet direct op de grond.
  • Langslopende dieren kunnen niet bij de levensmiddelen komen.

Bent u na een bezoek aan horeca of een evenement ziek geworden van voedsel? Meld dit dan bij ons.