Hoe voorkom ik dat ik zelf besmet raak met vogelgriep?

De kans dat u besmet raakt met vogelgriep is klein, ook als u met vogels werkt. Toch is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Raak dode of zieke vogels niet aan

Raak vogels niet aan als ze (mogelijk) besmet zijn met vogelgriep. Dit geldt ook voor dode vogels. Wilt u een dode vogel opruimen? Draag dan plastic huishoudhandschoenen en een mondkapje.

Gebruik beschermingsmiddelen

Werkt u in een bedrijf met pluimvee? Of heeft u kippen of andere vogels? Probeer zoveel mogelijk uit de buurt van besmette dieren te blijven. Draag beschermende kleding als u bij de dieren moet zijn. Vooral mondkapjes zijn belangrijk. Deze zorgen ervoor dat u geen besmette lucht inademt.

Toch besmet met vogelgriep?

Als u toch besmet raakt, kunt u last krijgen van milde klachten zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Oogontsteking komt soms ook voor. Sommige mensen krijgen helemaal geen klachten. Schakel bij griepachtige klachten de huisarts in en meldt dat u in contact bent geweest met besmette vogels of materiaal. Kijk voor meer informatie over vogelgriep bij mensen op de website van het RIVM.