Vogelgriep

Vogelgriep is een ziekte die gevaarlijk is voor veel verschillende vogelsoorten. Ook voor pluimvee, zoals kippen, kalkoenen en eenden. De oorzaak van vogelgriep is een virus. Trekvogels dragen het virus vaak bij zich, en kunnen ook nieuwe varianten van vogelgriep het land binnenbrengen. Daarom is er altijd een piek in de winter. Dit jaar was het vogelgriepvirus ook actief in de zomer en waren er veel besmettingen. Bij pluimvee én bij wilde vogels.

Uitbraak van vogelgriep

Vogelgriep is besmettelijk. Het kan zich snel verspreiden in een gebied, en slaat makkelijk over van het ene pluimveebedrijf naar het andere. Als er vogelgriep uitbreekt op een bedrijf, zijn ingrijpende maatregelen nodig om te voorkomen dat nog meer dieren besmet raken en aan de ziekte doodgaan. Daarom worden de vogels op het bedrijf geruimd. Dit kan ook gebeuren bij kinderboerderijen, dierentuinen en hobbyhouders. In de omgeving van zo’n besmette locatie geldt dan ook een vervoersverbod, onder meer voor levend pluimvee en eieren.

Wat doet de NVWA tegen vogelgriep?

De NVWA bestrijdt uitbraken van vogelgriep bij locaties waar vogels worden gehouden. We doen dit op verschillende manieren. We doen bijvoorbeeld onderzoek bij bedrijven, kinderboerderijen en andere locaties waar misschien besmettingen zijn. Bij een uitbraak voeren we de ruimingen uit.

Bij de ruimingen is altijd een dierenarts van de NVWA aanwezig. Deze ziet erop toe dat alles op de juiste manier gebeurt. In deze podcast vertelt Léon Labout over zijn werk als toezichthoudend dierenarts. Samen met het NVWA-frontteam was hij het afgelopen jaar nauw betrokken bij de uitbraken. Beluister de podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Waar is vogelgriep?

Maatregelen om vogelgriep te voorkomen

Een uitbraak van vogelgriep willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom gelden er sinds 5 oktober 2022 landelijke maatregelen. Een van de belangrijkste maatregelen is de landelijke ophok- en afschermplicht. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van alle landelijke maatregelen.

Veel maatregelen gelden niet alleen voor pluimveebedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor kinderboerderijen, dierentuinen en mensen die kippen in hun tuin houden. In onze video kunt u zien hoe u uw kippen kunt afschermen.

Per beperkingsgebied gelden er regelingen die de wettelijke basis vormen.

Meld vogelgriep

Help verdere verspreiding van vogelgriep voorkomen door besmettingen te melden.

  • Pluimveehouders zijn verplicht om vogelgriep te melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten via telefoonnummer 045 - 546 31 88.
  • Houdt u kippen of andere vogels als hobby? Schakel dan uw dierenarts in. Als u minder dan 50 vogels heeft, hoeft u dit niet te melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten. Bij 50 vogels of meer moet dit wel gebeuren: bel dan 045 - 546 31 88.
  • Lees wat u kunt doen als u dode wilde (water)vogels heeft gevonden.
  • Bel de dierenambulance via 114 als u levende wilde vogels ziet met verschijnselen van vogelgriep.

Vogelgriep bij mensen

Mensen kunnen ook vogelgriep krijgen. Maar de kans dat mensen besmet raken is klein. Als er toch een besmetting plaatsvindt, zijn de klachten meestal mild. Het gaat dan om klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Voor meer informatie zie de website van het RIVM.

Nog vragen over vogelgriep?

Heeft u nog vragen over vogelgriep? Bekijk dan de veelgestelde vragen, met bijbehorende antwoorden.