Kan mijn hond of kat vogelgriep krijgen?

Ook honden en katten kunnen vogelgriep krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld besmet raken als ze in een besmette dode vogel bijten. Houd honden uit voorzorg aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels liggen.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij een hond of kat?

Een hond of kat met vogelgriep kan last krijgen van de volgende klachten:

  • koorts
  • hijgen
  • benauwdheid
  • sloomheid
  • oogontsteking
  • loopneus
  • rode ogen
  • slijmerige afscheiding uit de neus en ogen
  • zenuwverschijnselen, zoals trillen of wankel lopen.

Vertoont uw hond of kat een of meerdere van deze symptomen, en kan het dier in contact zijn geweest met besmette (wilde) vogels? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Kan mijn hond of kat mij met vogelgriep besmetten?

Voor zover bekend zijn mensen nog nooit op deze manier besmet geraakt.

Kunnen honden en katten elkaar besmetten met vogelgriep?

Voor zover bekend kunnen zoogdieren elkaar niet besmetten. Maar door recente ontwikkelingen is dit niet zeker, misschien kan het wel gebeuren in bepaalde zeer zeldzame situaties. Het is mogelijk dat het virus in de toekomst muteert, en dat dit dan wel kan.

Kunnen andere huisdieren ook vogelgriep krijgen?

Nog niet alles is bekend over vogelgriep, daarom is ook niet goed duidelijk welke dieren gevoelig zijn voor deze ziekte. Voor zover we nu weten kunnen konijnen en fretten ook vogelgriep krijgen, al komt dit weinig voor. Waarschijnlijk kunnen varkens ook vogelgriep krijgen. Schapen en geiten niet.

Vogelgriep en varkens

In het verleden waren er ook varkens die besmet waren met het vogelgriepvirus. Varkens zijn nu eenmaal gevoelig voor griepvirussen. Er zijn nog geen varkens besmet geraakt met het huidige vogelgriepvirus, maar het valt niet uit te sluiten dat dit nog gaat gebeuren.

Vermoedt u dat uw varkens besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus? Schakel dan direct uw dierenarts in. Als de hoogpathogene variant van het virus wordt aangetroffen, moeten de dierenarts en het laboratorium dit melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten.

Nog vragen over vogelgriep bij huisdieren?

Heeft u hier nog vragen over? Neem contact op met uw dierenarts of kijk op de websites van Wageningen University & Research (WUR) en RIVM.