Weekmakers

Weekmakers maken plastic en kunststof producten zacht en buigzaam. Deze chemische stoffen zitten in veel verschillende producten, zoals speelgoed, sportartikelen, plakband, douchegordijnen, regenkleding, matrassen, seksspeeltjes, elektrische snoeren en pvc-vloeren.

Zijn weekmakers gevaarlijk?

Weekmakers kunnen schadelijk zijn. Daarom zijn er binnen de EU afspraken gemaakt over weekmakers. Voor sommige weekmakers geldt een wettelijke limiet: er mag maar een bepaalde hoeveelheid in een product zitten. Sommige weekmakers zijn helemaal verboden. Voor producten als fopspenen, speelgoed en andere producten voor jonge kinderen zijn er extra strenge eisen.

Minder risico door Europese afspraken

De Europese eisen voor weekmakers gelden voor alle producten die in EU-landen op de markt komen. Ook voor producten die in andere landen zijn gemaakt en via import in de EU komen. Door de Europese afspraken zijn producten met weekmakers over het algemeen veilig. 

Er kan wel een gezondheidsrisico zijn als iemand heel vaak en heel veel in contact komt met weekmakers. Vandaar dat de wettelijke limiet per soort product kan verschillen. De EU bekijkt ook hoe een product gebruikt wordt. Voor fopspenen gelden bijvoorbeeld andere eisen dan voor plakband. 

Buiten de EU gelden andere wetten en regels. Daarom kunt u beter geen producten met weekmakers kopen bij webwinkels buiten de EU, zoals AliExpress. Zeker geen speelgoed of andere producten voor jonge kinderen. Mogelijk zitten daar te veel schadelijke weekmakers in.

Wie controleert of producten met weekmakers veilig zijn?

Bedrijven zijn er zelf verantwoordelijk voor dat hun producten veilig. De NVWA houdt hier toezicht op en controleert of consumentenproducten aan de wettelijke eisen voldoen. Daarom kijken we ook naar weekmakers in producten.

Controles via steekproeven

Wij controleren via steekproeven. Het is niet mogelijk om alle producten te controleren. Onze inspecteurs nemen monsters van producten waarvan ze vermoeden dat er weekmakers in zijn verwerkt. In het laboratorium onderzoeken we of deze producten aan de wettelijke eisen voldoen. 

Voldoet het product niet aan de wettelijke eisen? Dan moet de verkoper (producent of importeur) de producten uit de handel halen. Eventueel kunnen we een bedrijf ook een boete of een andere maatregel opleggen. 

Onderzoek naar producten met weekmakers

Daarnaast doen we regelmatig onderzoek naar productgroepen. Zo krijgen we een beter beeld van de veiligheid van deze producten. Dit kan helpen om bedrijven meer bewust te maken van de wettelijke eisen. Ook kunnen we de uitkomsten gebruiken om nieuw beleid te maken. 

In het verleden deden we onder meer onderzoek naar weekmakers in babypoppen, fopspenen en kinderkleding. In 2023 starten wij met onderzoeken naar weekmakers in regenlaarzen en in dildo's.