Speelgoed en kinderverzorgingsproducten

Weekmakers zitten onder andere in speelgoed en kinderverzorgingsproducten als slabbetjes, aankleedkussens en opblaasbaar speelgoed.

De NVWA doet regelmatig onderzoek naar deze producten omdat de gezondheidsrisico’s van schadelijke ftalaten het grootst zijn bij (jonge) kinderen. In 2017 bevatte 6% van de onderzochte babypoppen meer ftalaten dan toegestaan. In 2015 bevatte 15% van de door inspecteurs geselecteerde onderzocht speelgoed te veel ftalaten. In 2012 was dat 27%, in 2010 19% en in 2009 28%.

Fopspenen

Het is verplicht op de verpakking te vermelden of de speen voldoet aan specifieke normen, waaronder het verbod op ftalaten.
Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat in Nederland bijna alleen siliconen spenen worden verkocht (transparant helder materiaal). In het buitenland komt natuurlijk rubber nog vaak voor (geel materiaal). In de siliconen en rubberen spenen en fopspenen zijn destijds geen ftalaten gevonden.

Baby- en kinderkleding

Voor ftalaten in kleding bestaan geen wettelijke normen. Wanneer er geen direct huidcontact is (bijvoorbeeld flexibele pvc-prints op een kinderpyjama), wordt aangenomen dat er geen gezondheidsrisico is.

Kunststof kinderschoenen

In circa de helft van kunststof schoenen, zoals sandalen, slippers en laarsjes, worden ftalaten gebruikt als weekmaker. Ze worden in zowel lage als in gehaltes tot 40 gewichtsprocent toegevoegd. Het Deense Environmental Protection Agency (Danish EPA) heeft de gezondheidsrisico’s van ftalaten in kunststof schoenen onderzocht. Als kinderen kunststof schoenen gedurende 12 uur zonder sokken dragen, dan is de opname van ftalaten in de huid van de voet via het zweetvocht gering. Er is geen aanwijzing op dit moment aan te nemen dat kunststof kinderschoenen leiden tot gezondheidsrisico’s.